Magyar gazdaság

Commerzbank: enyhült a Magyarország saját magának okozott válsága

A Commerzbank elemzői szerint bár a Magyarország a saját maga által előidézett mini válsága mostanra enyhült, továbbra is jelentős strukturális kockázat mutatkozik a hazai részvénypiacon.

A Commerzbank elemzői körképében leszögezi, hogy a magyar piac jelenleg a szomszédos országok eseményei, valamint a Fidesz-kormány hozzáállása miatt kockázatos. A hazai befektetői hangulatot negatívan befolyásolják a romániai események, emellett a bank szerint a Fidesz-kabinet fiskális politikával kapcsolatos hozzáállása nem kiszámítható. A Commerzbank leszögezi, hogy a legfrissebb adatok szerint már májusban felhasználta az ország az ide költségvetési keret 85 százalékát és kétséges, hogy 2010-ben teljesíthető-e a Nemzetközi Valutaalap által kitűzött 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél.

Szintén kérdéses, hogy az illetve az IMF elfogadja-e majd a Fidesz-kormány terveit a jelenlegi megállapodás keretében, mint ahogy az is, hogy a kormány által tervezett adócsökkentések elegendőek lesznek-e a hiánycél teljesítéséhez. A Commerzbank megjegyzi, hogy még a bankadóhoz hasonló, kevésbé ellentmondásos reformelképzelések is tiltakozást váltottak ki az Európai Központi Bankból. Ugyanakkor az elemzők a strukturális problémák ellenére idén 1 százalékos gazdasági növekedést jósolnak, jövőre véleményük szerint 3,2 százalékkal bővül a magyar gazdaság.

A régióban a Commerzbank a lengyel, és a cseh gazdaságot emeli ki, a bank szakértői szerint Komorowski elnökké választása megnyitja az utat a költségvetési plafonra vonatkozó jogszabály elfogadásához, mivel várható, hogy az új elnök támogatja majd Tusk miniszterelnök javaslatait. Ezzel javul az ország deficit kilátása, és bár továbbra sem várható, hogy 2012-re teljesül az EU által előírt 3 százalékos hiánycél, 2013-ra ez is megvalósulhat. A májusi csehországi választások után felálló jobbközép koalíciótól a Commerzbank lassuló növekedést, és csökkenő inflációt vár. Csehországban a fiskális konszolidáció gazdaságfékező hatásait meglátásuk szerint a javuló részben ellensúlyozza majd.

hiánycél IMF Magyarország Fidesz-kormány Commerzbank
Kapcsolódó cikkek