Magyar gazdaság

Atomadó és megszorítások - meghúzta a nadrágszíjat a kabinet Berlinben

A német kabinet szerdán délelőtt elfogadta a nukleáris erőművekre kivetendő adó tervezetét és elfogadta a korábban bejelentett megszorító intézkedéseket.

Berlinben szerdán a kormány elfogadta a nukleáris erőművekre kivetendő adót és egy négy éves megtakarítási programot, mely a kiadások csökkentését és a bevételek fokozását célzó intézkedéseket tartalmaz. A program célja 80 milliárd eurós megtakarítás, mely már a parlament előtt van.

Németország a második negyedév során az unió legnagyobb gazdasági növekedését produkálta. A 20 éve nem látott növekedés a legjobb időt szolgáltatja a kiadások visszafogására, mondta el Rainer Bruderle gazdasági miniszter. A kormány gazdaságösztönző intézkedési csupán ideiglenesek voltak, a legjobb alkalom a megszorító intézkedések bevezetésére a jelenlegi erős növekedés korszaka a miniszter szerint.

A megtakarítási program a júniusban bejelentett változat szerint magába foglalja a pénzügyi-ügyletek különadóját, melyből a kormány 2012-től körülbelül 2 milliárd eurós bevételre számít. A programban szerepel a légi forgalom megadóztatása, a jóléti és védelmi kiadások csökkentése és a berlini királyi palota újjáépítésének elhalasztása.

Németország kilábalás nukleáris erőmű megszorítás adó válság recesszió
Kapcsolódó cikkek