Magyar gazdaság

Az adóraktárral piaci előnyhöz juthatnak a vállalkozások

A legtöbb vállalkozásnak a bevételek gerjesztése mellett a cash-flow tervezés jelenti a legnagyobb problémát, amit a vezetők azonnali tőkebevonással próbálnak kompenzálni. Érdemes lenne azonban egyéb lehetőségeket, így például az adóraktárban való értékesítést is megfontolni - hívta fel a figyelmet az RSM DTM Hungary.

Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary adótanácsadója szerint az áfa megfizetése, vagy finanszírozása sok esetben kihívást jelenthet a vállalkozásoknak, hiszen ezt a partnerek fizetési fegyelmének alakulása alapvetően befolyásolja, és biztosítékok híján a cégek könnyen kerülhetnek nehéz helyzetbe. Az adóraktározás azonban ezt a problémát át tudja hidalni, mivel az oda betárolt áruk áfamentesen értékesíthetőek.

Az adóraktározási eljárás biztosította áfamentesség a beraktározóra, illetve az adóraktárban értékesítő minden további félre is érvényes. E szereplőknek nem kell a hagyományos módon megfinanszírozniuk az áfát, megtakarításuk az értékesített termékek értékével arányosan nő - ismerteti a tanácsadó cég.

Az adóraktárba a termék tulajdonosa, vagy meghatalmazottja tároltathatja be az árut, ami a jövedéki termékek - és néhány nagyon ritka árucikk - kivételével bármi lehet.

Amennyiben ezeket belföldről szerezték be, akkor a betároláskor már tudni kell, hogy az adott áru kinek, milyen áron kerül majd értékesítésre. A Magyarországon vásárolt, vagy közvetlenül az vámeljárás után adóraktárban tárolt termékek esetében legalább egy adóraktári értékesítés kötelező.

Az Európai Unióból beszerzett termékek esetében már nem feltétel az adóraktári értékesítés, csak a beszerzésről kapott számlát kell a betároláskor bemutatni.

Érdemes megjegyezni, hogy sem az áfamentes értékesítések száma, sem az adóraktárban történő tárolás ideje nem korlátozott, tehát a termékek az adóraktárban akárhányszor gazdát cserélhetnek, és akármeddig állhatnak" - mutatott rá az RSM DTM szakembere.

Az áfamentes értékesítési lánc a kiraktározásnál ér véget. Mivel a kitárolás minden esetben adóraktáron kívüli értékesítéshez kapcsolódik - ami már áfafizetést von maga után -, az utolsó adóraktári tulajdonosnak már áfás számlát kell kiállítania az értékesítésről.

Az áru utolsó tulajdonosára az adómentes értékesítés lehetősége már nem vonatkozik, neki adóbiztosítékot is kell nyújtania az áfakötelezettség megfizetésére. Ez alól csak a minősített adózók mentesülhetnek, akikben jobban megbízik a vámhatóság. Az adott adóbiztosítékot végül a vámhatóság szabadítja fel, ha a kiraktározó a havi vagy negyedéves áfa bevallásában fizetendő adóként beállította a kiraktározott termékek áfáját.

"Összességében tehát az adóraktár nem más, mint egy korszerű és rugalmas adótervezési eljárás, ami szinte minden termék és eszköz forgalmazásakor használható, és vámhatósági igazolással alátámasztott áfamentes értékesítést tesz lehetővé" - összegezte Ágoston Péter.

 

áruszállitás adótervezés adóraktár
Kapcsolódó cikkek