Magyar gazdaság

EU: Új pénzügyi felügyelet lesz, bankadó nem

Az európai unió tagországainak pénzügyminiszterei, ez Ecofin csoport ma megállapodást kötött az új pénzügyi felügyeleti szerv létrehozásáról, de a bankokra, illetve a pénzügyi tranzakciókra kivetett adókról nem született döntés.

A most létrehozandó rendszerkockázati tanácsot az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet vezeti majd, ha az Európai Parlament jóváhagyja az ezzel kapcsolatos döntést. Az Ecofin tagja azt remélik, hogy a költségvetési információk pontosabb megosztása elkerülhetővé teszi az olyan téves adatkezeléseket, mint amelyek Görögország esetében is előfordultak.

Az európai pénzügyminiszterek ezzel párhuzamosan megállapodtak arról is, hogy Görögország 9 milliárd euró értékben megkapja a 110 milliárd eurós görög mentőcsomag második részletét.

Ugyanakkor nem jött létre egyezség a bankadó tekintetében, annak ellenére, hogy több tagország támogatná a bevezetését. Az ellenzők között olyan erős tényezők is állnak, mint a brit pénzügyminiszter, aki az AP tudósítása szerint hangsúlyozta: előzetesen világossá tette, hogy országa nem támogatja az adót. Szintén kétséges a pénzügyi tranzakciókra kivetett adók sorsa. Az úgy nevezett Tobin-adót többek között Nicolas Sarkozy is támogatja, a brit kormány viszont nem. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy egy ilyen típusú csak akkor hatékony, ha minden országban bevezetik.

Ecofin pénzügyminiszter Európai Unió tobin-adó bankadó
Kapcsolódó cikkek