Magyar gazdaság

Gyenge volt a júliusi export

Már júliusban megtört a korábban élénk külső kereslet, ami az idei leggyengébb külkereskedelmi számokat eredményezte.

A kivitelben tavaly november óta a leglassabb, 12,7 százalékos bővülést mutatta ki a KSH, miközben az az előző hónappal megegyező, 14,5 százalékos ütemben növekedett. A válság 2008-as kitörése óta nem volt ennyivel gyorsabb a behozatal emelkedése, ami egyben azt is jelenti, hogy a külkereskedelem egyenlege is romlott a hónap során.

A konjunktúraindexek alapján (főként a számunkra fontos német piacon) a mostani még csak ideiglenes megingásnak tekinthető, azonban az előrejelzések alapján már csak pár hónapig tarthat ki a korábbi lendület, amely a magyar külkereskedelmet is a válság előttire jellemző sebességre pörgette fel. A jövőre várható költségvetési szigorítások ugyanis az üzleti várakozásokban kezdenek megmutatkozni, illetve a termelők is kezdenek felkészülni a kereslet várható visszaesésére.

Az első hét havi külkereskedelmi egyenleg azonban még jelentős, 1,1 milliárd eurós javulást mutat tavalyhoz képest, ami 3,1 milliárd forintos többletet eredményezett. Ha azonban csak júliust tekintjük, akkor 87 millió euróval romlott az egyenleg 2009 azonos hónapjához képest, és 241 millió euróra esett vissza az aktívum. Az időszak átlagában egyébként az euróval szemben közel 5 százalékkal erősebb volt a hazai fizetőeszközünk. Az exportvolumen idén leginkább a járműipari és a híradástechnikai cikkek révén növekedett, de a gyógyszeripari is viszonylag jól ment. A behozatalt elsősorban az energiahordozók importja dobta meg.

külkerekedelem KSH konjunktúra makrogazdaság egyenleg export magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek