Magyar gazdaság

Nehézkes megállapodások: különadók a pénzügyminiszterek napirendjén

Csúszásban. A konkrét döntések meghozatalának folyamatos kitolódása jellemzi a pénzügyi válságra adott uniós válaszkísérleteket. Mind a tagállamok költségvetési fegyelmének növelését célzó szankciók és előírások, mind az újabb pénzintézeti bedőlések esetére védelmet nyújtó banki különadók körüli egyeztetésekkel kapcsolatban panaszkodnak az uniós tisztviselők a megállapodás nehézkességére.

A pénzügyminiszterek holnapi ülésének egyik fő témája a pénzügyi tranzakciókra kivetendő uniós szintű lesz, jóllehet brüsszeli források szerint az egyeztetések olyan korai stádiumban vannak, hogy semmilyen konkrét döntés nem várható mára – írja a Wall Street Journal.

A keddi ülés nem lesz más, mint a vélemények első ütköztetése, ezenfelül pedig azt is meg kell tárgyalnia a tárcavezetőknek, hogy mi legyen a közös európai álláspont a november 11–12-i G20-csúcson.

A pénzügyi tranzakciós adó globális bevezetésének ötlete nem aratott osztatlan sikert a világ vezető fejlett és feltörekvő nemzetgazdaságait tömörítő G20-on belül.

Az EU ugyanakkor készen áll arra is, hogy egyoldalúan vezessen be egy ilyen elvonást. Ezzel kapcsolatban gondot jelenthet azonban a tagállamok közötti belső megosztottság is.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

uniós adó EU pénzügyminiszterek bankadó
Kapcsolódó cikkek