Magyar gazdaság

Szeretne rémüldözni? - Roubini kimondta az "ítéletet"

Nouriel Roubini az éves Ambrosetti konferencián leszögezte: az Egyesült Államok kifogyott a töltényekből, semmi nem akadályozhatja meg a kettős recessziót.

A Dr. Végzet becenévvel illetett közgazdász európai vezető döntéshozói előtt úgy vélekedett, a további mennyiségi könnyítés sem akadályozhatja meg a „W” alakú recessziót. Mint mondta, az sem segít, ha a Fed kötvényvásárlási akcióba kezd, hiszen a hozamfelárak már most 2,5 százalékos mélységben vannak, a spreadek viszont ismét növekednek. Roubini úgy fogalmazott: a monetáris politika megoldhatja a likviditási gondok, de nem alkalmas a fizetésképességgel kapcsolatos problémák megoldására – idézi a Telegraph.

A közgazdász arra számít, hogy az év második felében az amerikai gazdaság növekedése a történelem legnagyobb élénkítő csomagja ellenére is 1 százalék alá esik. A jelenlegi helyzetben minden kisebb sokk visszalökheti a gazdaságot a recesszióba. A bankközi kölcsönzés költségeinek emelkedése azt jelzi, hogy újrakezdődhet a 2008-2009-ben megtapasztalt ördögi kör, amelynek során a reálgazdaság, és a pénzügyi rendszer egymást károsítja. Az Ambrosetti konferencia keretében Roubini leszögezte: az Egyesült Államokban 40 százalékos a „W” alakú válság esélye, és a helyzet ennél is rosszabb Japánban. Még ha technikailag nem is nevezhető kettős recessziónak a jelenlegi állapot, akkor is annak érezzük.

Szintén felszólalt az eseményen Hans-Werner Sinn, a német IFO intézet vezetője, aki kijelentette: nincs kiút a jelenlegi fiskális-monetáris politikából. A közgazdász szerint az amerikaiaknak az életszínvonal csökkenésével kell szembenézniük, ami „évtizedig tartó nehézséget” jelent az Egyesült Államok számára. Mint mondta, az amerikai jelzálogpiaci rendszer összeomlott, és ezeket a bizonytalan pénzügyi eszközöket már sem Németország, sem Kína, sem Japán nem hajlandó megvásárolni. A szektort Washington tartja életben mesterséges eszközökkel, így az nem táplálhatja a fellendülést.

A válságról Sinn és más, neves közgazdászok elemzéseit olvashatja A közgazdászok című rovatunkban

Niall Ferguson, a Harvard professzora egyenesen úgy látja, hogy a pénzügyi válság kezelése kicsúszott a döntéshozók kezéből. A szakértő szerint hamarosan eljön a vízválasztó, amikortól az amerikaiak többet költenek az adósságszolgálat rendezésére, mint biztonságra, ez pedig a történelmi tapasztalat szerint fordulópont egy ország számára. Ráadásul a „Chimerica” nevű házasságnak vége, Kína már nem hajlandó az amerikai államadósság finanszírozására.

Hans-Werner Sinn Ambrosetti Roubini válság recesszió
Kapcsolódó cikkek