Magyar gazdaság

Új tanév, új élet: nézze meg, mi változik szeptembertől!

Bérplafon a közszférában, dohányzási tilalom szigorodása az aluljárókban, élelmiszerek drágulása, valamint az évfolyamismétlés újbóli bevezetése – ezek azok a legfontosabb változások, amelyek szeptember hónap folyamán életbe lépnek.

Szeptember 1-jén lépnek életbe a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagnak azon rendelkezései, amelyek a közszférában bevezetik a havi kétmillió forintos bérplafont. Mint ahogy az már köztudott, a munkavállalóinak havi munkabére az új szabályozás szerint az előző évi - a KSH által közzétett - bruttó nemzetgazdasági havi átlagkereset tízszerese lehet.

Ez vonatkozik a közalkalmazottakra, a köztisztviselők körében pedig a politikai tanácsadókra és főtanácsadókra, továbbá a vezető tanácsos és főtanácsos besorolású egyénekre, az állami vezetőkre, a kormánybiztosokra, a miniszterelnöki biztosokra, a kormányhivatal alkalmazottaira, az igazságügyi alkalmazottakra, valamint a költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények alkalmazottaira is, ideértve a gazdasági tanács tagjait is.

Ugyancsak szeptember 1-jétől szigorodik a dohányzási tilalom Budapesten: szerdától ugyanis akár fel is jelenthetik és 30 ezer forintra bírságolhatják meg azt, aki rágyújt a fővárosi aluljárókban. Összesen 72 (69 fővárosi és 3 BKV-s kezelésű) aluljáróban él mától a dohányzási tilalom, ezeken a helyeken térfigyelő kamerákkal és a közterület-felügyelőknél lévő mini-kamerákkal rögzítik az esetleges szabálysértőket. A dohányzási tilalmat egyébként hamarosan  a BKV megállóira is kiterjeszthetik.

Az új tanév jogszabályi változásokat is hozott. A szeptember 1-jével életbe lépő változások rögzítik az évfolyamismétlés és a szöveges értékelés alkalmazásának feltételeit: a 2010/2011 tanévtől ismét lehetőség lesz második év végén, illetve a további évfolyamokon is arra, hogy a nevelőtestület szülői beleegyezés nélkül utasítsa évfolyamismétlésre a diákot.

A jogszabály változások és szigorítások mellett élelmiszerár növekedést is hozhat a szeptember. A szakemberek szerint nem kell jelentős drágulásra számítani: a liszt ára 11-16 forinttal, a kenyér ára körülbelül 15 forinttal, a tejtermékek ára 3-5 százalékkal emelkedhet.

élelmiszer tanév közszféra bérplafon közoktatás
Kapcsolódó cikkek