Magyar gazdaság

Újabb óriássegély egy banknak

A német kormány további 40 milliárd eurós hitellel támogatja a müncheni székhelyű Hypo Real Estate bankot azután, hogy 2008 végén a pénzintézet már 102 milliárd eurós állami kölcsönt kapott.

A Hypo Real Estate-nek nyújtandó újabb,102 milliárd eurós állami hitelről péntek este döntött a német bankok pénzpiaci stabilizációjára létrehozott külön alap - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Ezzel a Hypo Real Estate rendelkezésére bocsátott német állami hitelek elérik a 142 millárd eurót. A legutóbbi 40 milliárdos állami hiányában a bank szeptember 22-ig fizetésképtelen lenne. Az összeg egy részét azonban a Hypo Real Estate egy úgynevezett rossz bankba fekteti be, ahova a nem jövedelmező értékpapírokat, valamint a bank rosszul működő részlegeit száműzi.

A német banki válság 2007-ben a Hypo Real Estate bukásával kezdődött, a pénzintézetet azóta államosították és eddig mintegy százmilliárd eurós hitellel próbálták életben tartani. Ennek ellenére az ingatlanfejlesztési bank az idei stressz-teszten is a leggyengébb német pénzintézetnek bizonyult, és egyedüliként bukott meg a válság szimulációkon. Az újabb hitel azért meglepő, mert a bank főnöke nemrégiben arra utalt, hogy a Hypo Real Estate 2011-től ismét jövedelmezően működik.

Németország hypo bank
Kapcsolódó cikkek