Mint Sipos Jenőtől, a vám- és pénzügyőrség szóvivőjétől megtudtuk, nyomozást rendeltek el több magyarországi székhelyű gazdálkodó tevékenységével összefüggésben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás, valamint magánokirat-hamisítás miatt.

A büntetőeljárásban érintett egyik magyarországi gazdálkodó a fémhulladék-kereskedelemmel összefüggésben kiállított valótlan adatokat tartalmazó számlákkal az adóhatóságot megtévesztette és ezzel az adóbevételt – 2005 elejétől 2009. december 31-ig – összesen 3 377 877 000 forinttal csökkentette.

A nyomozás során megállapították, hogy az érintett gazdálkodó 15 milliárd forintot meghaladó értékben fogadott be fiktív, valós gazdasági eseményeket nem tartalmazó számlákat a „számlagyárat” működtető bűnelkövetői körtől. Az elkövetői kör által irányított magyarországi gazdálkodók tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, hulladékkezelési kereskedelmi tevékenységet nem folytattak, az ehhez szükséges engedéllyel nem rendelkeztek, a gazdálkodók létrehozásának kizárólagos célja a fiktív számlakibocsátó tevékenység volt.

Az eljárásban érintett másik magyarországi gazdálkodó a zöldség-gyümölcs kereskedelemmel összefüggésben 2009-től kezdődően bevallásaiban a számlagyárat működtető elkövetői körtől valótlan gazdasági eseményekről kiállított számlák általános forgalmi tartalmának levonásba helyezésével adófizetési kötelezettségét 420 millió forintot meghaladó mértékben jogellenesen csökkentette.

A leleplezett számlagyár az eddigi adatok szerint feltehetően több mint száz vállalkozás részére állított ki valótlan tartalmú számlákat. A közel 3,8 milliárd forint adóhiányért felelős bűnözői csoporttal szemben a napokban  mintegy 50 helyszínen 200 fő nyomozó részvételével házkutatásokra, lefoglalásokra került sor, melynek eredményeképpen 18 személyt előállítottak gyanúsítottként történő kihallgatásuk céljából. Közülük 9 személy előzetesbe, hárman házi őrizetbe kerültek. 

A biztosítási intézkedés keretében 18 bankszámlát zároltak és a házkutatások során készpénzt foglaltak le, mindezek eredményeképpen ez idáig közel 128 millió forint kárbiztosítás valósult meg – fogalmazott a szóvivő. Bizonyítottság esetén az elkövetőkre akár 8 év szabadságvesztés büntetés is kiszabható.