Magyar gazdaság

Több bevándorló kell a német IT-szektorba

A német infotechnológiai ágazat a külföldi szakemberek eddiginél jóval nagyobb arányú bevándorlását szorgalmazza, mivel óriási e téren a szakemberhiány.

A szakmai szövetség elnöke, August-Wilhelm Schneer az Euro am Sonntag című lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy véleménye szerint a folyó évben kereken 35 000 szakember hiányzik Németország információs és telekommunikációs ágazatában. Ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. "Ideje, hogy valami mozduljon" - írta Schneer a lapban vendégkommentárjában. Szerinte a szakemberhiány már ma is messzemenő gazdasági következményekkel jár. Ha elégséges munkaerő állna rendelkezésre, akkor az információ-technológiai ágazatban az értékteremtés "kereken egymilliárd euróval nagyobb lehetne". 

Schneer egyben bírálta a mostani bevándorlási szabályozást is, mely szerinte "túl bonyolult és korlátokat szab". A szakember megszüntetné a mostani rendszert, mely szerint egy külföldi csak akkor kaphat ideiglenes tartózkodási engedélyt, ha a kérdéses állásra német állampolgárt nem sikerült szerződtetni. A bevándorlási pontrendszerek helyett inkább olyan kritériumoknak való megfelelést kellene vizsgálni, mint a végzettség, a nyelvtudás, a munkatapasztalat és a kor.

Németország bevándorlók bevándorlás IT kritérium infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek