Magyar gazdaság

Nowotny: A portugáloknak az unióhoz kellene fordulniuk

Ésszerű döntés lenne, ha Portugália az Európai Unió mentőalapjától támogatást kérne, bár egy ilyen lépést vélhetően hátráltatnák a portugál belpolitikai viszonyok - mondta Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke az osztrák közszolgálati televízió (ORF) vasárnapi műsorában.

 Nowotny úgy fogalmazott: "tisztán közgazdasági szempontból nézve, valószínűleg ezt lehetne javasolni. De, amint látja, a gazdaságpolitikát politikai szempontok is vezérlik, és most Portugáliában mindez nagyon is a belpolitikáról szól."

    A portugál miniszterelnök, José Socrates szerda este mondott le tisztségéről, miután a parlament elutasította a kormány újabb gazdasági megszorító csomagtervét. Az öt ellenzéki párt a jobboldaltól a szélsőbalig egyhangúlag elvetette az immár negyedik költségvetési kiigazítást, amelyre a deficit csökkentése miatt lett volna szükség.

A lépést követően, csütörtökön a Fitch Ratings hitelminősítő intézet agresszív mértékben, két fokozattal az elsőrendű befektetési osztályzati sáv alsó szélére minősítette vissza az ország hosszú távú adósosztályzatát. A legnagyobb európai hitelminősítő a korábbi "A plusz"-ról - a köztes "A" fokozat kihagyásával - "A mínusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű portugál kül- és beladósság besorolását.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az eurócsoport elnöke, Jean-Claude Juncker szerint Portugáliának akár 75 milliárd eurónyi támogatásra is szüksége lehet, Nowotny nem kívánt pontos számot mondani, de kijelentette: "ez nem teljesen megalapozatlan összeg".

Az EKB kormányzótanácsának tagja Görögországgal kapcsolatosan megemlítette: számos kockázat terheli a déli ország kilábalását és ezek a kockázatok meg is jelennek a piaci árazásban. "Ha Európa erőteljesebb növekedést mutatna, akkor - úgy gondolom - Görögországnak jó esélyei lennének, hogy egyedül másszon ki a válságból" - tette hozzá.

MTI Eco-->

mentőcsomag Portugália ewald novotny
Kapcsolódó cikkek