Magyar gazdaság

A munkaadóknak tetszik az Orbán-program, de…

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a konvergencia program fő irányaival egyetért: támogatja az államadósság csökkentésére, a költségvetési hiány 3 százalék alá szorítására és a munkahelyteremtésre irányuló lépéseket.

A különadók részleges fenntartása és a társasági illetve a munkát terhelő járulékok csökkentésének elhalasztása ugyanakkor a növekedést gátló tényező lehet a jövőben az MGYOSZ szerint.

A szervezet üdvözli, hogy az április folyamán nyilvánosságra hozott konvergencia program alapján a kormány a 2010-es 80 százalékos GDP-arányos államadósságot 2015-re 65 százalék körüli szintre csökkentené, a költségvetési hiányt pedig egészen 1,5 százalékig mérsékelné. Az MGYOSZ támogatja a munkahelyteremtésre irányuló törekvéseket is, melyek értelmében a jelenlegi 3,8 millió munkavállalóhoz képest 4, illetve az optimista szcenárió szerint akár 4,2 millió foglalkoztatott lehet hazánkban 2015-ig.

Az MGYOSZ álláspontja szerint a nagy ellátórendszerek (egészségügy, oktatásügy) átalakítása bár sokak számára érdeksérelemmel jár, de hosszú távon elengedhetetlen hazánk versenyképességének fokozása érdekében.

 „A konvergencia programban megfogalmazott intézkedések az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány leszorítása mellett növekedés- és beruházásbarát környezetet teremtenek, ami segíti az új munkahelyek létrejöttét. E célok teljesülése érdekében ugyanakkor kiemelten fontos lenne az is, hogy a jelenleginél több forrás maradjon a vállalkozásoknál.” – mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.

Az MGYOSZ hiányolja, hogy a konvergencia program nem tér ki a kormány innovációval és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos terveire, holott e területek fejlődésének ösztönzése elengedhetetlen egy hosszú távú, fenntartható növekedési pálya eléréséhez.

konvergencia program Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek