Magyar gazdaság

Összeomlástól tartanak - Megemelte a kötelező tartalékrátát a kínai jegybank

A növekvő inflációs veszély miatt idén immár negyedik alkalommal emeli a bankok kötelező tartalékrátáját a kínai nemzeti bank, ezúttal 50 bázisponttal 20,5 százalékra - közölte a pénzintézet vasárnap.

A csütörtökön hatályba lépő intézkedésről azt követően döntött a kínai jegybank, hogy márciusban hároméves csúcsra, 5,4 százalékra szökött az az ázsiai országban.

Az előző év eleje óta kilenc alkalommal emelte a bankok kötelező tartalékrátáját az intézmény és október óta négyszer nőttek az irányadó letéti és hitelkamatlábak. Legutóbb március 22-én emelt a tartalékrátán, a kamatok pedig április 6-án emelkedtek. A bankok kötelező tartalékrátájának emelésével a jegybank a piac túlzott likviditását igyekszik lekötni.

Egyes, agresszív hitelezési politikát alkalmazó bankok esetében a kötelező tartalékráta még ennél is magasabb lehet. Az intézkedés hatására mintegy 370 milliárd jüant (56,6 milliárd dollár) vonhat ki a piacról a jegybank.

    Egy nappal korábban a kínai jegybank kormányzója, Cso Hsziao-csuan a Caj-csing magazinnak úgy nyilatkozott: az országban a monetáris szigorítás egy ideig kitarthat még, mivel az infláció továbbra is magas szinten van. Kínának ki kell vonnia a piacról a több éve tartó külkereskedelmi többlet, illetve a válság miatt elindított gazdaságélénkítő programok hatására kialakult túlzott likviditást - tette hozzá.

bankok tartalékráta jegybank
Kapcsolódó cikkek