Magyar gazdaság

Ha a kormány meg akar felelni az EU-nak, az nagyon fog fájni

Az Európai Bizottság jelentése alapján Magyarország nem teljesíti az EU 3 százalékos költségvetési deficitcélját 2012-re – idén átmenetileg mutat többletet a büdzsé a magánpénztári vagyon átvétele miatt –, ezért minden bizonnyal további lépésekre lesz szükség a kormány részéről, hogy leszorítsa a deficitet.

Magyarországon idén költségvetési többlet várható, mégpedig a 1,6 százalékának megfelelő mértékű – erre a következtetésre jut az Európai Bizottság (EB) frissen nyilvánosságra hozott elemzésében. Azonban ahogy már megszokhattuk, a kép mégsem ilyen kedvező. Az EB szerint a költségvetési hiány jövőre 3,3 százalékra kúszik fel a GDP százalékában.

Az elemzés azzal magyarázza ezt, hogy az idei kedvező adat a magán-nyugdíjpénztári átvételének köszönhető, és más egyszeri tételeknek. A Bizottság szerint tavaly 3,1 százalék volt a költségvetés strukturális hiánya, amely idén 5,2 százalékra kúszik fel. A kormány konvergenciaprogramjában ennél 0,5 százalékponttal alacsonyabb, 4,7 százalékos strukturális hiányról olvashatunk. Az EB szerint a strukturális hiány jövőre 4, a kormány szerint 2,6 százalék lesz.

Ennek eredményeképp vélhetően nem kerülünk ki a túlzottdeficit-eljárásból, amely Európai Uniós belépésünk óta tart ellenünk. (Magyarország azóta nem tudta a GDP 3 százaléka alá szorítani a költségvetési deficitet.) A kormány a Széll Kálmán-tervben elismerte: a költségvetési kiigazításra azért is  szükség van, mert az Új Széchenyi Terv jelentős részben épül EU-s forrásokra, azonban ezen támogatások kerülhetnek veszélybe, ha nem csökkentjük az EU által várt 3 százalékos küszöb alá a deficitet.

Figyelmeztető erejű továbbá, hogy a ciklikusan kiigazított egyenleg idén csak átmenetileg lesz pozitív (2,7 százalékos többletet mutat a GDP százalékában), jövőre 3,3 százalékra kúszik fel a hiány.

Ennek eredményeképp úgy tűnik, hogy a konvergneciaprogramban leírt félmondat előtérbe kerülhet: a kormány elkötelezett a hiánypálya mellett, és „kész további lépéseket tenni, amennyiben azok veszélybe kerülnének”.

Makroadatok

Brüsszel becslése szerint, a magyar kormány által prognosztizált 3,1 százaléknál lassabb, 2,7 százalékos lesz a magyar gazdaság növekedése idén, 2012-ben 2,6 százalékos GDP növekedést várnak, és azt, hogy a az idei 11-ről 9,3 százalékra csökken.

Az inflációs ráta 2011-ben 4, 2012-ben pedig 3,5 százalék lesz az uniós végrehajtó testület előrejelzése szerint. A kormány idei inflációs előrejelzése megegyezik a brüsszelivel, jövőre azonban kicsit alacsonyabb, 3,4 százalékra számít a kabinet.

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a tavaly még 80,2 százalékos államadósság idén várhatóan 75,2, jövőre pedig 72,7 százaléka lesz a GDP-nek, a magyar kormány az idén 75,5 százalékos államadóssággal számol.

Az inflációs ráta 2011-ben 4, 2012-ben pedig 3,5 százalék lesz az uniós végrehajtó testület előrejelzése szerint. A kormány idei inflációs előrejelzése megegyezik a brüsszelivel, jövőre azonban kicsit alacsonyabb, 3,4 százalékra számít a kabinet.

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a tavaly még 80,2 százalékos államadósság idén várhatóan 75,2, jövőre pedig 72,7 százaléka lesz a GDP-nek, a magyar kormány az idén 75,5 százalékos államadóssággal számol. -->

GDP reform deficit reformprogram hiány kormány program költségvetés
Kapcsolódó cikkek