Magyar gazdaság

Parragh a kormánynak szurkol: "Megcsontosodott szakszervezetek"

Parragh László reméli, hogy a kormányzat megnyeri a munkavállalók érdekképviseleteivel folytatott vitát; a munka világának tervezett átalakítása ugyanis szükséges Magyarország versenyképességéhez és felzárkózásához, ami pedig a régióban mindenkinek érdeke - hangoztatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Duna Televízió műsorában.

"Megítélésem szerint a magyar szakszervezeti rendszer egy megcsontosodott rendszer. Egy olyan kör, aki az elmúlt években azt látta fő feladatának, hogy megakadályozza azon rendszerek átalakítását, amelyekben jelen van” - nyilatkozta Parragh László a Reggel a Dunán stúdiójában. "Ha bárki hozzá kíván nyúlni a MÁV-hoz vagy a MALÉV-hoz, vagy a BKV-hoz, abban a pillanatban előáll a sztrájkfenyegetés. Holott tudjuk, hogy ezek a cégek rosszul működnek, ezeket át kellene alakítani" – hangoztatta Parragh László.

Parragh szerint az OÉT-ben tavaly megkötött, az idei évre vonatkozó béremelési ajánlat (bérmegállapodás) kudarc volt, aminek az az oka, hogy hiányoztak mögüle azok a szakértői előkészítő munkák, hatástanulmányok és felmérések, amelyek a mai helyzetben szükségesek lettek volna. Ez pedig az OÉT tagjainak, a megállapodást kötőknek a hibája – vélte a kamarai elnök. Hozzátette: Magyarországon piacgazdaság van, a munkáltatók maguk döntik el, mennyivel emelik a béreket. Ebbe a folyamatba tehát politikai eszközökkel kívülről beavatkozni nem nagyon lehet.

Mint arról beszámoltunk, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint hónapról hónapra romlik a munkavállalók helyzete Magyarországon. Varga László elnök úgy látja, a Széll Kálmán Terv egyértelműen a munkaadóknak kedvez a munkavállalók rovására. Mint mondta, attól tart, hogy a magyar munkavállalók jogaikat tekintve majdnem a 19. századba süllyedhetnek vissza. A miniszterelnök által indított szociális konzultációt álkonzultációnak minősítette a SZEF-elnök.

Eközben újabb nagyszabású demonstrációt hirdetnek péntekre a fővárosba a fegyveres és rendvédelmi dolgozók - jelentette be a Hivatásunk védelmében elnevezésű akciósorozat demonstrációs bizottságának vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A jogaik védelméért tartott akciósorozatot a húsvéti és május elsejei ünnepek, ballagások és az érettségi vizsgák miatt függesztették fel, de a "fegyverszünet ideje alatt" sem tudtak megegyezni a kormánnyal, ezért újabb megmozdulást hirdetnek - mondta.

MKIK BKV szakszervezet Parragh László oét MÁV Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Kapcsolódó cikkek