Magyar gazdaság

Új, uniós banki adó? - A harc megkezdődött az EU-ban

Az Európai Bizottság új adó kivetését javasolta a bankok tranzakcióira, ami a legfontosabb része az EU 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó, ezer milliárd eurós költségvetési tervezetnek.

A brit miniszterelnökség azonnal vitába szállt e javaslattal, mert szerinte az "teljesen irreális” alapokon áll. A hétéves uniós költségvetés tervezetét ismertetve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt követelte, hogy bevételek terén jusson nagyobb rész a "saját forrásoknak", a Brüsszelnek fizetendő adóknak, pótolva az EU-tagállamok hozzájárulásait. "Ambiciózus és egyidejűleg felelősségteljes költségvetést javaslunk" - hangoztatta Barroso.

A brit pénzügyminisztérium becslése szerint a Barroso-tervezet 100 milliárd euró többletpénzt biztosítana az EU-nak a jelenlegi hétéves büdzséhez képest. Ám a brit miniszterelnökség szóvivője kijelentette: "Nagy-Britannia és az EU más legnagyobb befizetői értésre adták, hogy a költségvetést be kell fagyasztani és mi ragaszkodni fogunk ehhez.

Az EU-nak ugyanazokat a kemény intézkedéseket kell meghoznia, mint a nemzeti kormányok teszik szerte Európában, hogy megbirkózzanak a deficittel" – fogalmazott. Barroso elvetette a bírálatokat, mert azok szerinte nem komolyak és szavahihetőek, bár elismerte, nem számit arra, hogy a nemzeti kormányok rohanni fognak, hogy mellé álljanak. Emellett félreérthetetlenül a brit miniszterelnökségre célozva hozzátette: "Egyesek nemet mondanak, még mielőtt tanulmányozták volna a javaslatot, amelyet csak néhány órával ezelőtt véglegesítettünk. Ez nem komoly és hiteles."

A brit The Guardian szerint a londoni kormány attól fél, hogy a pénzügyi tranzakciókra kivetendő – más néven Tobin-adó – aránytalanul büntetné a londoni Cityt, ahonnan a kereskedők és a bankok valószínűleg New Yorkba vagy a Távol-Keletre települnének át. "Munkahelyeket vesztenénk el és bevételektől esnénk el" – mondta egy illetékes. Ám mind Németország és Franciaország támogat egy ilyen lépést, amely a közvélemény jelentős támogatását is élvezi. Egy nemrégiben közölt Eurobarometer-felmérés szerint az EU-ban a megkérdezettek 61 százaléka támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adót, beleértve a britek kétharmadát.

EU tobin-adó költségvetés
Kapcsolódó cikkek