Magyar gazdaság

Leghamarabb 2014-től jöhet a Tobin-adó

A következő hetekben teszi közzé a pénzügyi tranzakciókra kivetett adóra vonatkozó tervezetét az Európai Bizottság – közölte a testület szóvivője. Brüsszel elképzelése szerint a terhet legkorábban 2014-től, a következő hétéves uniós költségvetési ciklus kezdetén vethetnék ki.

Az egykoron James Tobin Nobel-díjas amerikai közgazdász által javasolt adófajtát a pénzügyi tranzakciók lehető legszélesebb körében alkalmaznák. Vonatkozna a részvény-, a kötvény- és más értékpapír-eladásokra és vételekre, de ez nem terjedne ki a valutaügyletekre.

A válság hatásainak kezelését célzó kulcsa a tranzakciók értékének 0,1 százalékának felelne meg. Az alacsony kulccsal Brüsszel azt szeretné elkerülni, hogy a pénzügyi cégek sorra távozzanak majd Európából.
Az adóhoz az összes tagállam beleegyezése szükséges, ám több tagország, köztük a londoni City érdekeit szem előtt tartó Nagy-Britannia sem támogatja az ötletet. Német- és Franciaország mindamellett azt a lehetőséget sem veti el, hogy a megerősített együttműködés keretében csak a tagállamok egy részében vezetik be az adóterhet.

Európai Bizottság tranzakció City adó tobin-adó
Kapcsolódó cikkek