Magyar gazdaság

Még korábban fújják nagyobbra az EU-mentőövet

Az euróövezeti államok akár már szeptember végéig - és ezzel a tervezettnél korábban - dönthetnek az euróövezeti mentőalap, az EFSF kiterjesztéséről.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek és jegybankelnökök - egy közelálló forrás szerdai nyilatkozata szerint - egy hétfői brüsszeli találkozón arról döntöttek, hogy e hónap végéig határoznak az EFSF kiterjesztéséről, és ebbe a folyamatosan garanciákat követelő Szlovákia is beleegyezett.

Az euróövezeti országok július 21-i csúcstalálkozóján tárgyalt egyezménytervezet alapján az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) hiteleinek kamatait a jelenlegi 4,5-5,8 közötti szintről 3,5 százalék körüli szintre csökkentik, a futamidőt pedig megduplázzák, 7,5 évről 15 évre emelik.

Az EFSF továbbá az IMF hiteleinek mintájára elővigyázatossági kölcsönt is nyújthat, vagyis kisegíthet olyan euróövezeti tagországokat, amelyek nincsenek akut finanszírozási válságban, de a tendenciák arra utalnak, hogy szorult helyzetbe kerülhetnek. Az EFSF bankok feltőkésítésében is részt vállalhat kormányoknak nyújtott hitelek révén, és a másodpiacon is vásárolhat majd államkötvényeket.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter kedden azt közölte, hogy a szlovák kormány már szerdán megvitatja a szükséges intézkedéseket, tehát a garanciák kérdését, illetve az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) kiterjesztését azzal a céllal, hogy az ügy mielőbb a pozsonyi parlament elé kerülhessen.

 

mentőcsomag IMF Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz mentőöv EU EFSF hitel
Kapcsolódó cikkek