Magyar gazdaság

Akar: a mostani a 4. nagy megszorítás a rendszerváltás óta

A mostani a negyedik nagy megszorítás a rendszerváltás óta - mondta Akar László, a GKI alelnöke a kutatóintézet Újratervezés című konferenciáján. A mostani, 2012-es indul először naptári évvel, de mindegyik a GDP 4 százaléka körül kívánta javítani a költségvetés egyenlegét.

A mostani a 2006-osra hasonlít leginkább, a másik kettőnél sokkal nagyobb külső nyomás volt a szakértő szerint. A Gyurcsány-csomaghoz hasonlóan az adóbevételekre épít a jövő évi büdzsé is.

Akar helyesli a felismerést, hogy 3 százalék alatti hiányra van szükség. A Széll Kálmán Tervben még arról volt szó, hogy strukturális átalakítással érik el a célt, ez mostanra megváltozott. Nem haladt jól a reformok előkészítése, már eleve a terv sem tartalmazta a szükséges intézményi átalakítások jó részét. Nem kalkulálták be a következményeket, amit a közmunka-programok 70 milliárd forintos forrásigényének előteremtése is mutatja, illetve az elektromos útdíjnál is hasonló okokból látható csúszás.

Érdekes lesz az IMF-fel folytatott tárgyalás, mert a 2,5 százalékos hiánycél teljesítéséhez további lépések lennének szükségesek. Nehéz tárgyalásra és hosszabb tárgyalásokra számít Akar László, mivel 2013-ban nehezen hihető egyelőre, hogy 3 százalék alatt lesz a hiány. Vissza kéne menni a kétkulcsos szja-hoz, illetve vagyonadók bevezetését is szükségessé teheti a megegyezés. Az egyeztetéseket nyilvánossá tenné, a Költségvetési Tanács hatáskörének visszaállítását tartja ugyancsak szükségesnek a gazdaságpolitika javításához a kutatóintézet alelnöke.

 

megszorítás GKI akar lászló
Kapcsolódó cikkek