Több szálon futó nyomozás vezetett ahhoz a bűnbandához, amely alig egy év alatt mintegy egymilliárd forint kárt okozott az államnak az adószabályok kijátszásával: törvénytelen üzletek sorozatával bújt ki a jövedéki és az áfa megfizetése alól - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték, ez volt az utóbbi idők egyik legszervezettebb jövedéki bűncselekménye.

A bűncselekményt Németországban és Ausztriában vásárolt olajtermékek magyarországi forgalmazásával követték el, adókötelezettségüket eltitkolták, és illegális működésüket szándékosan bebuktatott cégekkel leplezték. A szabálytalanul forgalmazott olajtermékek eladásában több, részben az elkövetők által üzemeltetett benzinkút is közreműködött. A folyamatban több százezer liter, egyébként nem jövedéki adóköteles kőolajtermék üzemanyagként cserélt gazdát, miközben a forgalmazók tetemes haszonra tettek szert, törvénytelenül - írták.

Emlékeztettek, a még októberben hozta nyilvánosságra azt az esetet, amelyben pénzügyőrök luxusautókkal érkező, gyanúsan viselkedő férfiakat ellenőriztek egy benzinkúton. Akkor nagy mennyiségű euró és gyanús cégpapírok, dokumentumok kerültek elő. Mint kiderült, azok a cégpapírok is ehhez az olajüzlethez vezettek.

A közlés szerint a több helyszínen és egymástól eltérő időpontokban végzett ellenőrzések adatai és bűnjelei között a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók összefüggést sejtettek, így a nyomozás több szálon is elindult, és a nyomok egyazon elkövetői körhöz vezettek.

A benzinkúton találkozó társaságon túl kamionok szállítmányait, fuvarleveleit ellenőrizték a NAV munkatársai, a dokumentumokat nemzetközi adatbázisokkal vetették össze, így rövid időn belül feltérképezték a cégek módszereit és gyakorlatát.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb akciójában 96 pénzügyőr és 60 pénzügyi nyomozó dolgozott együtt a NAV bevetési egységeivel Budapesten és több megyében. A pénzügyi nyomozók 21 helyszínen tartottak házkutatást, miközben a pénzügyőrök 44 helyszínen, benzinkutakon, végfelhasználó cégeknél és magánszemélyeknél jövedéki ellenőrzéseket végeztek.

Az ellenőrzések alkalmával mintegy 70 ezer liter kőolaj terméket foglaltak le. Az okozott kár megtérülése érdekében a gyanúsítottaktól készpénzt, eurót és forintot is lefoglaltak 16,5 millió forint értékben.

Az ügyben jelenleg nyolc gyanúsított van, akik közül négy férfit előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Visszaélés jövedékkel és adócsalás bűncselekmények miatt kell felelniük a büntetőeljárásban.

Emellett a gyanúsítottaknak és a tetten ért végfelhasználóknak az adót és a kiszabott bírságot is meg kell fizetniük, az érintett benzinkutakat pedig be is zárhatják a törvénytelen forgalmazás miatt - olvasható a közleményben.