Magyar gazdaság

Nem vicc: Az Akropoliszt is bérbe adhatják a görögök

Drámaian éleződik a helyzet Görögországban. Egy görög politikus első ízben szólt arról, hogy bérbe kellene adni az athéni Akropoliszt az államháztartás szanálásának érdekében – írja a Bild-Zeitung (BZ) című német lap keddi számában.

A javaslatot Geraszimisz Giakumatosz volt miniszter, egyszersmind a Nea Dimokratia (ND) konzervatív párt parlamenti képviselője tette a BZ-nek. "Az Akropoliszt és más kulturális örökségnek számító helyeket egy magánvállalatnak kellene bérbe adnunk azért, hogy pénzt szerezzünk a költségvetés számára. Jobb ugyanis műemlékeket bérbe adni, mint csökkenteni a béreket és a nyugdíjakat" – fejtegette a politikus.

Sok görög eddig nem fogta fel a válság mértékét, ezért kell most mindenhol pénzforrás után kutatni. A lap emlékeztet arra, hogy korábban több német parlamenti képviselő követelte görög ingatlanok eladását az adósságtörlesztés érdekében. Görögországban erre akkoriban felháborodással reagáltak. Lukasz Papademosz a napokban első ízben figyelmeztette honfitársait arra, hogy Görögországnak esetleg ki kell lépnie az euróövezetből és visszatérnie a drachmához. A német lap szerint sok görög nem veszi komolyan Angela Merkel német szövetségi kancellár szolidaritási nyilatkozatait, a nyilvánosságban ezért egyre gyakrabban beszélnek a drachma újra bevezetésének forgatókönyvéről.

Mint arról beszámoltunk, a közeljövőben ismét módosulhat a Görögországnak szánt második, jelen állás szerint 130 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag – a Nemzetközi Valutaalap egy belső dokumentuma szerint legalábbis –, mivel az ország még a legutóbb elfogadott tervek mellett sem lesz képes hosszú távon fenntartani adósságpályáját.

A Spiegel által megszellőztetett IMF-tanulmány három lehetőséget említ a probléma orvoslására: vagy a görög állam hajt végre az eddiginél is keményebb megszorításokat, vagy az ország külföldi hitelezői vállalnak be még nagyobb veszteségleírást, vagy az euróövezeti országok tesznek be még több pénzt a görögmentő kalapba. Arról már korábban szivárogtak ki hírek, hogy a görög kormány ötven százalék helyett hetvenszázalékos adósságelengedést szeretne elérni hitelezőinél.

IMF görög akropolisz bérbe ad Görögország
Kapcsolódó cikkek