Magyar gazdaság

Clinton lehet a Világbank új elnöke?

Robert Zoellick, a Világbank jelenlegi elnöke szerdán este bejelentette, hogy ez év június 30-val megválik tisztségétől, amelyet 2007 óta töltött be. "Elérkezett az ideje annak, hogy továbblépjek" - jelentette ki az 58 éves amerikai.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint Zoellicknek egyelőre nincs fix utódjelöltje. A lehetséges jelöltek között tartják számon az amerikai sajtóorgánumok Hillary Clinton külügyminisztert és Larry Summerst, az amerikai kormány volt gazdasági tanácsadóját. A hagyomány szerint a Világbank élén egy amerikai áll, míg a Nemzetközi Valutaalapot európai vezeti. Ám a fejlődő államok is arra törekednek, hogy megszerezzenek maguknak valamelyik csúcspozíciót. Ezért valószínűleg Brazília és Kína ismételten szót kér majd.

Guido Mantega brazil pénzügyminiszter máris jelezte, hogy a következő elnök kiválasztásánál a jelölt nemzetiségének nem szabadna szerepet játszania. Ugyanakkor elismerte, hogy valószínűleg ismét egy amerikai fogja a posztot betölteni. Zoellick korábban Bush volt amerikai elnök kormányában töltött be több funkciót, illetve a Goldman-Sachs menedzsereként dolgozott. Mint külkereskedelmi megbízott, ő folytatta többek között a tárgyalásokat Kínával és Tajvannal a WTO-ba való felvételről. Szakértők véleménye szerint a republikánus Zoellick akár a Fehér Házba is átválthatna, amennyiben valamelyik párttársa a 2012 végén tartandó amerikai elnökválasztási versenyben legyőzné Barack Obamát.

Zoellick a Világbank elnökeként a növekvő élelmiszer- és energiaárakra irányította a figyelmet és ezzel összefüggésben a legszegényebb országokban tapasztalt szociális zavargásokra figyelmeztetett. Legutóbb arra szólította fel a szövetségi kormányt, hogy vállaljon vezető szerepet az euróövezet adósságproblémáinak megoldásában.

elnök Clinton Fehér Ház Zoellick Világbank
Kapcsolódó cikkek