Magyar gazdaság

Londoni elemzők: csökkent az összeomlás kockázata

Enyhült a piaci feszültség az euróövezetben annak hatására, hogy az eurójegybank (EKB) csaknem félezer milliárd eurónyi friss likviditást juttatott a tagállamok bankrendszereibe, és ennek nyomán csökkent az esélye a valutaunió összeomlásának is - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - márciusra szóló, Londonban már pénteken hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy az eddigi 40 százalék helyett most már 30 százalékra taksálja az euróövezet szétesésének valószínűségét.

Az EIU szerint Görögország rendezetlen körülmények között bekövetkező törlesztésképtelenségének kockázata változatlanul fennáll, de a cég szerint ez a kockázat "kezelhető".

A ház közölte azt is, hogy az EKB likviditásinjekciója és a kedvezőbb német gazdasági adatok hatására az eddiginél sekélyebb euróövezeti recessziót vár az idén: új prognózisa szerint a valutauniós gazdaság GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,7 százalékkal csökken az EIU által korábban várt 1,2 százalékos visszaesés helyett.

EIU összeomlás euró euróövezet
Kapcsolódó cikkek