Magyar gazdaság

Nem vicc: A nyugdíjasok nyaralását támogatná az EU

Antonio Tajaninak, az Európai Bizottság ipari biztosának van egy ötlete arra, miképpen lehetne felpörgetni Európa válsággal küszködő gazdaságát. Szerinte állami szubvenciókat kellene nyújtani a nyugdíjasok szezonon kívül történő üdüléséhez - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Tajani szerint - aki egyébként a turisztikában is illetékes - a nyugdíjasok ideális utazók; jobban kedvelik az operát és a színházat, mint a diszkót és az ivászatot, és szívesen fordítanak nagyobb összeget étkezésre, ráadásul az unokáiknak is vásárolnak ajándékokat. Tajani azt tartja, hogy Európa nyugdíjasainak a jövőben anyagi támogatást kellene kapniuk utazásaikhoz – feltéve, hogy nem főidényben utaznak. Így például Észak-Európa nyugdíjasai nagyobb számban tudnák télen Dél-Európát felkeresni, míg a Földközi-tenger térségében élő nyugdíjasok a forró nyár idején Észak-Európába látogatnának. 

Tajani most a 27 EU-ország kormányait akarja megnyerni a pénzügyi ösztönzéshez. Az FTD emlékeztet arra, hogy Spanyolországban már létezik a nyugdíjasok utazásainak támogatása. Az ország húsz tagország nyugdíjasainak látogatását szubvencionálja kereken a főidényen kívül. A származási ország függvényében egy nyolcnapos utazáshoz 90-130 euró összegű támogatást biztosítanak az 55 év felettieknek. Tajani szerint "nyereséges üzletről" van szó, amit alátámasztanak a 2009-2010-es adatok, melyek szerint minden egyes euró támogatás után 1,30 euró került vissza az államkasszába.

Tajani tudja, hogy a tagállamok nem szeretik, ha Brüsszel beavatkozik a turisztikába, ezért senkit sem akar kényszeríteni. "Az ötlet inkább arra szolgál, hogy önkéntes programot fejlesszenek ki" – fogalmazott a biztos, aki éppen ezért uniós forrásokat sem rendelne a program mellé.
 

 

Tajani támogást szubvenció utazás nyugdíjas
Kapcsolódó cikkek