Magyar gazdaság

Kezdődhet az IMF-tárgyalás? - Elfogadhatják az EKB javaslatait

Két héten belül szavazhat a parlament a jegybanktörvény módosításáról – de úgy tűnik, hogy nem arról, amelyik jelenleg a képviselők előtt van, írja a Népszabadság.

A kormány ugyanis minden valószínűség szerint új javaslatot terjeszt be az Országgyűlés elé. Erről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője beszélt a Népszabadságnak. Szerinte a kormány valószínűleg döntést hoz arról, hogy visszavonják a jegybanktörvény-módosítási javaslatot, és egy újat terjesztenek be.

A lap kérdésére – miszerint elfogadható-e, hogy a jegybanktörvénymódosítás esetén a zárószavazás előtt terjesztenek be érdemi módosító indítványokat – a frakcióvezető úgy reagált: ez nem lenne helyes.

A Népszabadság Varga Mihályt is megkérdezte a tárgyalásokról. A miniszter úgy véli, hogy a kormány számára akár akceptálható is az Európai Központi Bank észrevétele a jegybanktörvény módosítására vonatkozóan. A lap kérdésére, hogy alapvetően miről folyik az egyeztetés az EKB-val, úgy válaszolt, hogy a jegybanki tartalékok felhasználásáról.

Piaci információk szerint a vita arról szól, hová tartozzon a jegybanki tartalék feletti rendelkezés, illetve végrehajtás: az elnöki szinthez vagy a monetáris tanácshoz.

Varga Mihály sem zárta ki azt a lehetőséget, hogy végül nem zárószavazás előtti módosítókkal korrigálnák a jegybanktörvényt, hanem a kormány teljesen új törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek.

Emlékezetes, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap továbbra is aggályosnak látja az MNB függetlenségének kérdését, és ez akadályozza a tárgyalások megkezdését.

Az Equilor elemzői szerint most már közelebb kerülhet az MNB-törvény a nemzetközi szervezetek elvárásaihoz, ami segítheti az EU/IMF-hitelkeretről szóló tárgyalások elindulását.

EKB Rogán Antal imf-tárgyalások Bank Varga Mihály jegybanktörvény
Kapcsolódó cikkek