Magyar gazdaság

Rászállt a Moody’s a németekre – Most a tartományokon a sor

Miután a Moody’s hétfőn kétségbe vonta Németország top minősítését, az amerikai hitelminősítő ügynökség most hat német szövetségi tartomány és az EFSF euró mentőalap hitelképességét veszi górcső alá - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerdai számában.

A német lap szerint a Moody’s kedden este Baden-Württemberg, Bajorország, Berlin, Brandenburg, Észak-Rajna-Vesztfália és Sachsen-Anhalt tartományok kilátását rontotta le stabilról negatívra." A Moody’s azt még nem mondta, vajon a minősítést később ténylegesen csökkenti-e, ám ha ez megtörténik, a rosszabb minősítés azt jelentheti, hogy hitelek felvételekor magasabb kamatok fizetése lehetséges. Ez azért történhet meg, mert a hitelezők abból kénytelenek kiindulni, hogy a pénzük kevésbé van biztonságban.

A leminősítés minden esetben árt az imázsnak. Az előbb említett német szövetségi tartományok igen jó minősítéssel rendelkeznek. Sőt, Bajorországnak és Baden-Württembergnek a legjobb "Aaa" minősítése van, akárcsak Németországnak. A tartományi minősítések felülvizsgálatára azért kerül sor, mert a német szövetségi állam és a tartományok szorosan egybefonódtak, és kényszerhelyzetben kötelesek egymásért szavatosságot vállalni - írja a FAZ.

Világgazdaság Online-->

Németország minősítés kilátás adósság adósminősítés tartományok
Kapcsolódó cikkek