„Nagyra becsüljük Yves Mersh képességeit, azonban nem tudjuk elfogadni, hogy az eurózóna tagországainak kormányai egyetlen egy nőt sem jelölnek az EKB igazgatótanácsába” – mondta Hannes Swoboda az EP szocialist frakciójának vezetője.

Az EKB monetáris politika alakításáért felelős testületének, az igazgatótanácsnak hat tagja van, akik az eurózóna-tagországok jegybankelnökeivel együtt alkotják a kamatról döntő kormányzótanácsot. Az igazgatótanácsnak 1998 és 2011 között volt női tagja, az osztrák Gertrude Tumpe-Gugerell személyében, akit egy férfi, a belga Peter Praet váltott.

Az igazgatótanácsba történő jelölésnél a kormányok mondják ki a döntő szót, az EP-nek csak konzultációs joga van az ügyben, így Yves Mersch megválasztását az EP szakbizottságának véleménye nem befolyásolja. 

Hannes Swoboda az ügy kapcsán elékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság hamarosan bemutatja tervezetét a női kvótára vonatkozóan.

A javaslat a tőzsdén jegyzett nagyobb cégeket törvénnyel kötelezné arra, hogy igazgatótanácsaikban emeljék a nők arányát 40 százalékra 2020-ig. A múlt héten német lapok azt írták, hogy tíz tagállam ellenállása miatt elbukhat az Európai Bizottság  kezdeményezése. A bizottsági javaslatról minősített többséggel kell dönteni, az ellenzők pedig úgynevezett blokkoló kisebbséggel rendelkeznek, így megakadályozhatják a javaslat elfogadását.

Magyarország is tagja a brüsszeli javaslatot ellenző csoportnak. Ezzel kapcsolatban a Külügyminisztérium azt közölte, hogy Magyarország nem támogatja, hogy kötelező érvényű uniós szabályozással, kvóták megállapításával javítsák a nők arányát a tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatótanácsaiban, hiszen – szól a tárca álláspontja – ez elsősorban a vállalatok, és nem az állam feladata lenne.

 A tőzsdén jegyzett cégek igazgatóságaiban Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia már most is tart fenn női kvótát