Magyar gazdaság

Pálinkás: Az iPhone 5 szindróma mutatja, hogy elszakadtunk a valóságtól

A materiális növekedéssel történő fejlődés korszakának a végéhez közeledünk, legalábbis a fejlett világban. Véges rendszerben nem képzelhető el végtelen növekedés – mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az 50. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Van-e a közgazdaságtannak modellje a korlátos növekedésre? A kereslet Európában óriási hajtóerőt már nem fog hozni, Európában nincs igazi növekedési potenciál – mondta Pálinkás, aki az innovációtól várt növekedést néha illúziónak érzi. A kutató szerint az iPhone 5 szindróma mutatja az embereknek, a társadalom egy részének a valóságtól való elszakadását. A pénz másod és harmadlagos piramisjátékok eszközévé silányodott. A bankok újabb és újabb feltőkésítése aligha vezethet fenntartható fejlődésre.

A megkérdőjelezőit forradalmárnak vagy bolondnak tartják, de nyilvánvaló, hogy a fogyasztásnövekedés, ami az elmúlt évtizedekben bekövetkezett, az a világban nem ismételhető meg – hangsúlyozta.

Andor: Teljes átalakulás előtt áll az EU

2009 végétől az EU-ban egy sajátos válság kezdődött, miután Görögország pénzügyi problémái nyilvánvalóvá váltak  – mondta Andor László, az munkaügyi biztosa. A szakértő Európai Unió 2.0 című előadásában bizakodóan nyilatkozott az európai konszolidációról. Andor ezt egy pénzügyi hólabdához hasonlította, ugyanis újabb és újabb országok kerültek az eurózónán belül nehéz helyzetbe.

Andor László szerit modellválságról beszélhetünk az eurózónában, a „gyermekcipőben járó” monetáris unió kimerítette kereteit, ezért egy valódi gazdasági és monetáris unióra van szükség. A biztos úgy látja, a gazdasági kormányzás megteremtése, az európai mentőalapok (EFSF, ESM), valamint a fiskális szigor megteremtése, végül a hatos csomag ezt a célt szolgálja. Komoly probléma ugyanakkor, hogy 2012-ben lassulni kezd a gazdasági növekedés, és nem emelkedik ki a recesszióból a régió.

A biztos meglátása szerint idén májusban-júniusban megkezdődött a rendszer teljes újragondolása, az Európai Központi Bank szerepét jelentősen megnövelték, miután az adósságválsággal küzdő dél-európai államok kötvényei ellen többször spekulációs támadásokat indítottak. Az uniós döntéshozók most egy felügyeleti, szanálási és betétbiztosítási elemből álló átalakítást kezdtek meg, amelynek eddig csak a felügyeleti mechanizmussal kapcsolatos része ismert.

 

EKB Andor EU közgazdász vándorgyűlés pálinkás
Kapcsolódó cikkek