Magyar gazdaság

Újabb adóemeléseket és adót jelentett be Orbán

A mostani EU-csúcsnak Orbán Viktor szerint az volt a célja, hogy a tagországok vezetői világossá tegyék: komolyan gondolják, amit idén nyáron meghirdettek, vagyis azt, hogy az eurózóna megmentése érdekében teljes - banki, költségvetési, politikai - integrációra van szükség. Arról is beszélt, hogy nem elég Brüsszelnek a két Matolcsy csomag. "Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni" - közölte a miniszterelnök, aki meg is nevezte azokat a forrásokat, ahonnan ezt elő fogják teremteni. "Bankadót emelünk, közművagyonadót emelünk, energiaadót emelünk, az online szerencsejáték adóztatását pedig bevezetjük" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte "csak kicsi korrekcióra lesz szükség".

A magyar miniszterelnök a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csütörtök-pénteki brüsszeli tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak.

"A helyzet, bár könnyebb, mint júniusban volt, még mindig törékeny" az európai gazdaságban - állapította meg a kormányfő.

Nagy bajban az euróövezet

Az euróövezeti bankunió kérdésében Orbán Viktor szerint Magyarországnak el kell kerülnie azt, hogy méltatlan helyzetbe kerüljön.

"Nem vagyunk tagja az eurózónának, amely viszont nagy bajban van" – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint "a mi érdekünk is az, hogy megoldják a problémáikat", ám a döntések hatással lesznek Magyarországra. "Nem mindegy, hogy hogyan oldják meg a saját válságukat" - állapította meg a kormányfő.

Már majdnem elég a csomag

Magyarország Orbán Viktor szerint most azt várja az Európai Bizottságtól, hogy mondja meg, mennyivel kell még javítani az egyenlegen ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Elmondta, hogy megkapta Brüsszel válaszát a legújabb egyenlegjavító intézkedésekre, ezért péntek reggel "telefonos kormányülést" tartott, és a kikérte a kormánytagok jóváhagyását a Brüsszelnek adandó válaszhoz.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szerint az újabb egyenlegjavító intézkedésekkel Magyarország "már majdnem" eleget tesz a kívánalmaknak - mondta Orbán Viktor, aki ennek nyomán azt kérte Brüsszeltől, számszerűsítse az igényét. "Akármit csinálunk, sose elég" - fogalmazott a kormányfő. 

Most az a helyzet, hogy Brüsszel szerint statikusan szemlélve már a határon belül vannak a várható magyar hiányadatok, dinamikusan szemlélve azonban még vannak kétségek - fűzte hozzá. Ez szakértők szerint azt jelenti, hogy az intézkedések nem csupán a mérleget javítják, hanem egyben bizonyos mértékben visszafogják a növekedést is, és e várható negatív hatásnak a bekalkulálásával már nem látszik egyértelműnek a megfelelő végeredmény az Európai Bizottság szerint - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor megjegyezte: most már a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint is három százalék alatt várható Magyarországon a költségvetési hiány 2013-ban.

"Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni" - közölte a miniszterelnök, aki meg is nevezte azokat a forrásokat, ahonnan ezt elő fogják teremteni. "Bankadót emelünk, közművagyonadót emelünk, energiaadót emelünk, az online szerencsejáték adóztatását pedig bevezetjük" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte "csak kicsi korrekcióra lesz szükség".

764 milliárd forintos kiigazítás

Az október elején meghirdetett egyenlegjavító program és a szerdán bejelentett pótlólagos költségvetési kiigazítási intézkedések között nincs átfedés, a két csomaggal összesen 764 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedést jelentett be, és a jövő évi hiánycél továbbra is a 2,7 százaléka - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium távirati irodának adott válaszaiból.

Elég volt, Brüsszel!

A kormány az első egyenlegjavító intézkedés bejelentésénél, éppen két héttel ezelőtt emelte meg 2,7 százalékra a korábbi 2,2 százalékos költségvetési deficitet, ezzel is csökkentve a szükséges kiigazítás mértékét.

Az új csomagban egyebek mellett a bankadó felezését halasztották el, valamint 1 ezrelékről 2-re emelték a tranzakciós illetéket.

A bankadó megtartása például nem strukturális jellegű intézkedés, vagyis nem javítja a költségvetés hosszabb távú fenntarthatóságát (a strukturális egyenleget), ami vélhetően nem tetszik Brüsszelnek (sem az IMF-nek, különösen, hogy így is túl nagynak tartják a bankok terheit).

Arról is beszélt, hogy nem elég Brüsszelnek a két Matolcsy csomag. "Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni" - közölte a miniszterelnök, aki meg is nevezte azokat a forrásokat, ahonnan ezt elő fogják teremteni. "Bankadót emelünk, közművagyonadót emelünk, energiaadót emelünk, az online szerencsejáték adóztatását pedig bevezetjük" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte "csak kicsi korrekcióra lesz szükség".MTI - Világgazdaság Online-->

megmentés Orbán Viktor EU eurózóna
Kapcsolódó cikkek