Magyar gazdaság

Itt az új Marshall-terv Európának

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) azt akarja, hogy az Európai Unió 27 tagállama tíz éven keresztül összesen 2600 milliárd eurót fordítson az euróválság keküzdésére. Ez szerepel abban a javaslatban, amelyről a DGB országos vezetősége és a DBG-hez tartozó mind a nyolc szakszervezet vezetője határozott és ami a Süddeutsche Zeitung rendelkezésére áll.

Claus Matecki, a DBG vezetőségi tagja kérdésre válaszolva kijelentette: a tervvel a szakszervezetek az európai kontinenst három kihívásra akarják előkészíteni: az elöregedő társadalomra, a nyersanyagok hiányára és a klímaváltozásra. Amit a szakszervezetek kívánnak, az nem pusztán egy hagyományos konjunktúraprogram. Javaslatuk egyfajta ötvözet, azt szeretnék elérni, hogy az EU államok reformálják meg az intézményeiket és működjenek jobban együtt. Például automatikus adatcsere révén küzdjenek az adófizetés megkerülése és a korrupció ellen, szervezzék meg a köztisztviselők cseréjét, a ma már érvényes diákcsere mintájára.

Másodszor: stabilizálják a konjunktúrát, közben hosszabbítsák meg a válság sújtotta országoknak nyújtott hitelek futamidejét és jelentősen csökkentsék az azoknál alkalmazott kamatrátákat. Ezen túlmenően vezessenek be 10 százalékos kedvezményt azoknál a magánszemélyeknél, akik energiatakarékos modellre cserélik háztartási gépeiket.

A szakszervezet azt is szeretné elérni, hogy az EU államok erőteljesen fektessenek be egy "európai energiafordulatba".  Költsenek pénzt sínekre, utakra, hidakra és alagutakra. Szanáljanak klinikákat, építsenek akadálymentes lakásokat és vizsgálják meg azt is, vajon a többi EU ország részére nyújt-e valamit a szakképzés német rendszere.

Ami a finanszírozást illeti, a tervezett 2600 milliárd euróból 2013-2022 között minden évre 260 milliárd euró jutna, ebből évente 150 milliárd eurót fordítanának az "európai energiafordulatra", a többit pedig befektetésekre. Egy "európai jövőalap" bocsátana ki kötvényeket, tíz éves futamidővel, a kamatokat a pénzügyi tranzakciós adóból származó bevételek bevetésével fedeznék. Ha ugyanis mind a 27 EU tagállam bevezetné ezt az adót 0,1 százalékos kamattal, az ebből származó bevételek összege évente 75-100 milliárd euró lenne. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy az újonnan létrejövő alap magas hitelminősítéssel léphessen a piacra, ezért a DGB egyszeri, 3 százalékos vagyonadót is kiszabna az 500 ezer, illetve párok esetében 1 millió eurót meghaladó magánvagyonokra.

 

Németország szakszervezet német Marshall-terv
Kapcsolódó cikkek