Magyar gazdaság

Vámosi-Nagy: Lehet, hogy év közben lesz adóemelés

Megjósolhatatlan, hogy a járulékkedvezmények és a két új adó mekkora bevételkiesést okoz jövőre, így előfordulhat, hogy év közben adóemelésre kényszerül a kormány - mondta az Adó Online-nak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst & Young adószakértője a kiskereskedelemben általános áremelkedésre számít a módosított iparűzési adó nyomán, és úgy véli, év közben módosulhat a kata és a kiva szabályozása.

Az adószakértő a CompLex Kiadó adózási szakportáljának nyilatkozva kifejtette: nem biztos, hogy jövőre nőnek az adóbevételek, nem tudni ugyanis, hogy hányan választják az új adónemeket - a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) -, s így azt, hogy az adóátalányok mekkora bevételkiesést okoznak. Az adócentralizáció mértéke a szakértő szerint néhány tizedszázalékkal nő.

Az adónemek száma összességében emelkedett, márpedig minél több az adónem, annál áttekinthetetlenebb a rendszer. "Aki ma azt mondja magáról, hogy a teljes adóspektrumot érti és részletekbe menően ismeri, az vagy hazudik, vagy politikus" - jelentette ki.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a jogalkotás "hektikus, kapkodó, kiérleletlen, megfontolatlan", s a kormány teljes mértékben kihasználja azt a lehetőséget, hogy 45 napról 30 napra csökkent az adójogszabályok hatályba lépés előtti kötelező kihirdetésének ideje. A azonban, amely új adóként bonyolítja a rendszert, az érintett adóalanyok számára jelentős egyszerűsítés. A kivában nincs egyszerűsítés, ott közteher összevonásról van szó - mutatott rá. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az átalányadókból befolyó kevesebb bevétel miatt év közben adóemelésre lesz szükség, azt válaszolta, ez bármikor előfordulhat.

Vannak olyan típusú adók, amelyeket simán lehet egyik hónapról a másikra emelni, ilyen például a kata és az áfa is. Ha év közben kell bevétel a költségvetésnek, a jövedéki adóval szoktak "kuruckodni", a közműadót is bármikor lehet emelni - mondta.

Az árakat terhelő adók mindig emelhetők, az éves adókat nem illik év közben mozgatni: általános jogelv, hogy visszamenőleges törvénykezés nincs, csak ha az kedvezőbb az érintettek számára - szögezte le.

Az egykulcsos adónak szociális okból soha nem volt, és nem is lesz híve - fejtette ki az adószakértő. Számára tanulság, hogy tőlünk nyugatra csak Izlandon van egykulcsos a régiónkban pedig azok az országok, amelyek lelkesen bevezették, most térnek le róla, mint például Szlovákia és Csehország - tette hozzá. A gazdaság élénkítésének semmilyen módját nem látja, kivéve az átalányadókat, bár ezeket a szerény hányadát mikro- és kisvállalkozások választhatják, válaszolta annak firtatására, segíti-e a válság leküzdését az adórendszer.

Az élőmunkát terhelő adók terén érdemi adócsökkentés lesz jövőre Vámosi-Nagy Szabolcs szerint. Nem általánosan csökkentik a szociális hozzájárulási adót, e helyett érdemi adókedvezményt adnak a munkaerőpiacon veszélyeztetett helyzetben lévők foglalkoztatóinak. A  kedvezmények jó része azokra is igénybe vehető január 1-jétől, akik már dolgoznak - hívta fel a figyelmet.

 

Vámosi-Nagy Szabolcs kiva adó kata adóemelés
Kapcsolódó cikkek