Magyar gazdaság

Leminősítheti Magyarországot a Standard & Poor’s – Megszédült a forint

A Standard & Poor's a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország "BB" adósminősítésének kilátását. Az S&P azzal indokolta a lépést, hogy tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége. Ez részben azoknak a döntéseknek a következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását az eddigi stabilról csütörtökön a Standard & Poor''s. A nemzetközi hitelminősítő egyben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek "BB/B" szintű besorolását.

Az S&P a magyar adósosztályzatok kilátása negatívra rontásához fűzött elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány által az elmúlt három évben végrehajtott unortodox gazdaságpolitikai intézkedések - elsősorban az egyes szolgáltatási szektorokat célzó adóemelések és különböző illetékek - a középtávú növekedési potenciál erózióját okozhatják, mivel csökkenthetik a bankok hitelezési készségét és a vállalatok beruházási hajlandóságát.

A Standard & Poor''s a kilátásrontáshoz fűzött csütörtöki londoni elemzésében azzal indokolta a lépést, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége. Ez részben azoknak a döntéseknek a következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban.

A cég példaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén bekövetkezett vezetőváltást és az alaptörvény módosítását említi, ezek ugyanis a Standard & Poor''s véleménye szerint gyengíthetik a magyar intézményrendszer hatékonyságát, valamint a gazdaságpolitikai döntéshozatal minőségét és kiszámíthatóságát.

A hitelminősítő szerint mindez végső soron alááshatja az államadósság stabilizálására és csökkentésére irányuló kormányzati erőfeszítéseket. Az S&P csütörtökön közölte: a bizonytalan gazdasági kilátás ellenére azzal számol, hogy a 2013-2015-ös időszakban sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartani az ESA 95 szabvánnyal számolt államháztartási hiányt. A cég szerint ugyanakkor 2014 után az alacsony miatt már egyre nehezebb lesz a kitűzött hiánycélok teljesítése.

A Standard & Poor''s erre az évre stagnálást vár a magyar gazdaságban, középtávon pedig átlagosan 1,6 százalék körüli éves reálnövekedési ütemeket jósolt.

Az S&P döntését követően 305-ös szintről 307 közelébe szakadt a forint az euróval szemben, majd később 306,5 körül stabilizálódott az árfolyam

forint hitelminősítő leminősítés Standard & Poor’s
Kapcsolódó cikkek