BUX 43,236.84
-0.67%
BUMIX 3,802.16
-0.32%
CETOP20 1,856.7
0.00%
OTP 9,054
-1.72%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
+3.88%
ZWACK 17,350
+0.58%
0.00%
ANY 1,560
0.00%
RABA 1,150
+2.22%
-1.44%
+0.16%
0.00%
-1.44%
0.00%
-5.88%
+0.26%
0.00%
+0.43%
OTT1 149.2
0.00%
-0.44%
MOL 2,894
-0.75%
-1.79%
ALTEO 2,990
-0.99%
-3.33%
-1.11%
0.00%
+0.88%
-0.66%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.77%
0.00%
0.00%
SunDell 45,600
0.00%
-0.76%
-2.49%
-1.25%
0.00%
-5.20%
-3.54%
GOPD 12,400
0.00%
OXOTH 3,500
0.00%
0.00%
NAP 1,230
+2.50%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Adónyomozók bevetésben: Európában és globálisan

"Felejtsük el a Bahamákat, a Cayman-szigeteket, vagy Fidzsit. Ha ugyanis valaki el akarja kerülni, hogy adót fizessen, és a rizikós üzleti gyakorlat nem okoz neki problémát, erre Európa is sok mindent kínál számára. Hiszen Európa távolról sem az az ártatlan nemzetközi offshore adóparadicsom, ahogy ezt a Tax Justice Network (TJN) nonprofit kutatóintézet bizonyítja. Számos európai ország nyújt ugyanis a stabil infrastruktúrájával és professzionális szakembereivel termékeny talajt az adófizetés elkerüléséhez mind vállalatok, mind magánszemélyek részére" – idézte mindezt a Deutsche Welle a TJN-től.

A német állami tévé a továbbiakban igen részletes és már közismert áttekintést adott többek között az Ausztriában, Cipruson, Angliában, Németországban, Luxemburgban, Hollandiában és Svájcban az adófizetéssel, vagy pontosabban: nem-fizetéssel kapcsolatos, visszás gyakorlatról. Ezért nézzük meg inkább közelebbről a Deutsche Welle által idézett TJN-elemzésben szereplő kisebb „adóparadicsomokat”, amelyek neve ugyanis ritkábban kerül fel a lapok címoldalára. Vegyük elsőnek Andorra független miniállamot, amely a Pireneusokban terül el, nem része az Európai Uniónak. Ezért titkos helyet kínál a szomszédos államokban élőknek pénzük elrejtésére. Különösen vonzó az andorrai banki tanácsadók által kínált személyi szolgáltatások. Különösen a spanyoloknak és a franciáknak könnyű gépkocsival Andorrába hajtani, ott tankolni és cigarettát vásárolni, természetesen mindezt adómentesen.

A La Manche-csatornabeli brit szigetek sok száz pénzintézetnek és biztosító szervezetek ad otthont az ottani alacsony adóknak köszönhetően. A The Guardian című brit lap szerint minden közel hatszáz szigetlakóra 24 vállalat jut. A Die Presse a hét végén médiajelentésekre hivatkozva jelentette, hogy Jersey és Guernsey szigetén - átszámítva - 600 milliárd eurót helyeztek el. Sőt, osztrák nagybankoknak és konszerneknek is vannak Jersey-n képviseleteik különféle társaságok révén – hívta fel a figyelmet a bécsi lap.

Az Ibériai félsziget déli csücskén Gibraltár arra szakosodott, hogy lehetővé teszi olyan „postafiók” vállalatok működését, amelyeket „trösztöknek” neveznek. Az ilyen „trösztök” struktúrája azt jelenti, hogy e vállalatoknak nincs tényleges tulajdonosa. Ezért különösen alkalmasak pénzmosás céljaira. Fontos szerepet játszik e tekintetben a Gibraltárban létesített számos játékkaszinó működése.

Man szigete: Örökösödési adó és értéknövekedési adó nem létezik. A legmagasabb adókulcs 20 százalékos. Társasági adó sincs. Különösen a búvóhelyet kedvelő brit milliomosok kedvelik.

Málta: Az alacsony adóinak köszönhetően Málta régóta vonzza a külföldi tőkét. Noha a társasági adó 35 százalék körüli, a vállalatoknak a legnagyobb részét visszatérítik. Különösen kedvelik a német vállalatok, amelyek nagyobb profitra tesznek szert, ha a központjuk Málta szigetén van.

Írország: A pénzügyi világban „kétmércéjű” országnak nevezik. A helyzet ugyanis a következő: Egy vállalat két leányvállalat alapít Írországban 12,5 százalékos társasági adót fizetve. Aztán az egyik azt állítja, hogy a központja egy másik adóparadicsomban van. Míg az egyik Európában köt üzletel, a másiknak szabadalmi díjat fizet. A profit eltűnik, mivel a költségek és a bevétel kiegyenlítik egymást a mérlegben. És ez teljesen legális. 

Monaco: A Monacói nagyhercegség továbbra is a gazdag és híres emberek otthona, Franciaország által körülvéve. A milliomosok szívesen telepednek ott le, mert nem fizetnek jövedelem- vagy örökségi adót. A városállam nem üldözi azokat sem, akik külföldön követtek el gazdasági bűncselekményt. A vállalatoknak azonban 33 százalékos adót kell fizetniük.

Természetesen valamely állam adóbevétele akkor is csökkenhet, ha a magas adókulcsok miatt a hazai vállalatok egy része külföldi adóparadicsomokba helyezi át a központját, és ott adózik. Ilyen szempontból figyelemre méltó volt a CTK cseh hírügynökség ez év április elején közzétett jelentése arról, hogy a Cseh Köztársaság évente sok milliárd koronát veszít el amiatt, hogy egyes cseh vállalatok valóban valamelyik adóparadicsomba helyezik át központjukat. Ezt maga Miroslav Kalousek pénzügyminiszter közölte tévéinterjújában.

A Czech Capital Information Agency (CEKIA) jelentése szerint azoknak a cseh vállalatoknak a száma, amelynek tulajdonosa valamely adóparadicsomban tartja a székhelyét, tavaly mintegy 4 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a Cseh Köztársaságban bejegyzett 366.500 vállalatnak 3,4 százalékát ellenőrzik valamely külföldi adóparadicsomból.

Illúzióink persze az adóeltitkolással, az adócsalással kapcsolatban nem lehetnek. Hiszen maga Wolfgang Schaeuble német szövetségi pénzügyminiszter ismerte el az egyik német lapnak minap nyilatkozva: „Mindig volt adócsalás, s ha az emberi természet nem változik nagyon, mindig is lesz adócsalás. Amíg léteznek emberek, vétenek a törvények ellen.”. Wolfgang Schaeuble szavait egyébként a legfrissebb tények is tökéletesen éppúgy alátámasztják, mint azt a tényt, hogy Európa-szerte, az adósságválság nyomán az utóbbi időben fokozódott az adónyomozók tevékenysége és eredményessége.

Például Nagy- Britanniában – a BBC News brit tévé jelentése szerint – idén júniusban Birminghamben bíróság elé állítanak öt filmipari vállalkozót adócsalás bűntette vádjával. A vádhatóság szerint jogtalanul olyan adókedvezményt vettek igénybe, amely az államkincstárnak fontban számolva milliós nagyságrendű bevételkiesést okozott.

Csehországban a korrupcióellenes rendőrség a közelmúltban hét személy ellen indított eljárást azért, mert kiterjedt adócsalást követtek el, s ezáltal az államot 254 millió korona összegű adóbevételtől fosztották meg.  A CTK hírügynökség szerint ha bűnösnek találják őket, akár tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket. Március végén pedig a Prague Daily Monitor jelentette 14 olyan személy letartóztatását, akik az államot – csalás révén - 450 millió korona összegű adóbevételtől fosztották meg.

Ausztriában pedig a pénzügyőrök a közelmúltban, a karintiai Villach térségében végrehajtott négyórás bevetés során 25 adócsalót tartóztattak le. Az illetők – többnyire EU országokból valók – Ausztriában laknak és dolgoznak, ám gépkocsijuk van bejelentve. Az osztrák pénzügyőrök nyolc hónap alatt Ausztria-szerte 5500 ilyen adócsalót kerített kézre, s az ilyen ellenőrzések eredményeként 47millió euró adóbevétel többletet biztosított az osztrák kincstárnak.

A legkínosabb adóbotrány azonban idén áprilisban Franciaországban történt, ahol Jerome Cahuzac költségvetési miniszter bevallotta, hogy titkos bankszámlája volt Svájcban és azon 600 000 eurót tartott, holott előzőleg többször cáfolta, hogy ilyen titkos bankszámlával rendelkezne. A kipattant következtében miatt Cahuzac lemondásra kényszerült és az illetékes hatóság vizsgálatot folytat ellene adócsalás gyanúja miatt. Közben Hollande francia elnök elrendelte, hogy kormánya tagjai – mind a 37 miniszter – hozza nyilvánosságra pénzügyeit, nevezetesen, bankszámláit, biztosítási kötvényeit, ingatlanára és egyéb értékes tárgyaira (gépkocsik, festmények stb.) vonatkozó adatokat.

De hogy az Egyesült Államokat se hagyjuk ki, a CBS tévé minapi jelentése szerint gazdag amerikaiak az egyik nagybank Karibi-térségben lévő leányvállalatát használják ki arra, hogy elkerüljék az adófizetést. Ezt az amerikai adóhivatal, a szigorúságáról híres U.S. Internal Revenue Service (IRS) közölte, jelezve, hogy az ügyet kivizsgálja. Az egyik esetben „több tízmillió dollárt” utaltak át az Egyesült Államokba, majd onnan vissza, egy amerikai adófizető számos folyószámlájának igénybevételével. Az illető azonban nem vallotta be, hogy volt-e jövedelme a tranzakciókból – tette hozzá az amerikai adóügynökség.

Mint ismeretes, negyed évvel ezelőtt a Világgazdaság online kiadásában már hírt adtunk arról, hogy Olaszországban frontális támadásba lendültek a pénzügyőrség nyomozói az adócsalók felderítésére. Az APA osztrák hírügynökség most a múlt hét végén hírt adott arról, hogy az olasz hatóságoknak sikerült első eredményeket elérniük az adócsalók elleni harcban. Az egész Itáliában végrehajtott ellenőrzések során ugyanis az olasz pénzügyőrség az idei első négy hónapban mintegy 2000 adócsalót derített fel, akik együttesen több mint hatmilliárd eurónyi adóbevételt rejtettek el a kincstár elől. Mint az olasz pénzügyőrség Rómában közölte, csupán ebből az összegből több mint 650 millió euró volt az áfa. Az olasz adónyomozók folytatják a felderítő akciójukat – közölte Rómában az olasz hatósági illetékes.

Befejezésül emlékezessünk arra, az Európai Unió abban reménykedik, hogy sikerül megegyezésre jutnia a tagállamok között a külföldi bankszámlákra vonatkozó adatok automatikus cseréjéről. Ez tűnik ki abból a levélből, amelyet április vég felé küldött az EU elnökséget jelenleg ellátó Ír Köztársaság nevében Michael Noonan ír pénzügyminiszter és Algirdas Semeta, az Európai Bizottság adóügyi biztosa az EU tagállamok fővárosaiba, felszólítva a kormányokat, hogy egyezzenek bele az automatikus információcserébe és az adómegtakarítási szabályokba. Írország azt szeretné, ha a megegyezés ez év június végére megszületne.

Az EU tagállamok vezetői májusban tartják legközelebbi csúcsértekezletüket Brüsszelben. Egy jelentés, amelyet az Európai Bizottság részére Richard Murphy, a Tax Research UK szervezet készített, úgy becsüli, hogy az EU tagországok kormányai évente mintegy egytrillió euró összegű bevételtől esnek el adócsalás, adók meg nem fizetése következtében, s ez az összeg nagyobb annál, mint amennyit az EU 27tagállama költ az egészségügyre.

Mit lehet mindehhez hozzátenni? Különösen az automatikus információcsere nyomán – ha tényleg megvalósul – az adónyomozóknak minden bizonnyal még beláthatatlan ideig lesz tengernyi munkájuk. És persze nem csupán nálunk, Európában, hanem globálisan is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek