Magyar gazdaság

Budapest belvárosa kapta a legtöbb tanyafejlesztési támogatást

Három és fél milliárd forintot osztanak szét idén a tanyafejlesztési program keretében. Az 529 pályázó közül a legtöbbet Budapest V. kerülete kapta. A belvárosi tanyaprogram összesen 226 millióból gazdálkodhat - írja a napi.hu.

A pályázatok - amelyek közül egyet Belváros önkormányzata, egyet a kerületi vagyonkezelő, egy másikat a városüzemeltető, egyet pedig a városfejlesztő kft. adta be - mindegyike tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére irányul. Ez azt jelenti, Budapesten túl a megyei jogú városokban is a belvárosi cégek egyengetnék a tanyasi termékek útját a helyi piacokon.

Az V. kerület lapunkkal közölte: "Belváros önkormányzata szeretné felújítani a kerület tulajdonában lévő Hold utcai Vásárcsarnokot (1054 Budapest, Hold utca 13.), ahol termelői, tanyai áruk megjelenésének adnánk helyet. Ezzel elősegítenénk, hogy a termelők egyre nagyobb számban jelenhessenek meg a fővárosi piacon, a budapesti lakosság friss élelmiszerrel történő ellátását, és azt, hogy a minőségi magyar árut színvonalas környezetben vásárolhassák meg a helyiek."

"Az épület alapos korszerűsítést igényel, ezért pályáztunk a Tanyaprogramon, az elnyert összegeket teljes mértékben a felújítására fordítjuk. A támogatásból kialakítanánk a szagelszívást a galérián, minden egyes üzlethelyiségbe bevezetnénk a gázt, korszerűsítenénk a fűtést és az elektromos hálózatot, valamint akadálymentessé tennénk a csarnok egész területét" – írták.

A közlemény szerint "a vásárcsarnok felújítása után a vidéki termelők a csarnok földszintjén árulhatják majd termékeiket, a galérián pedig - nyugat-európai mintára - kisebb éttermek, büfék várnák a vásárlókat. Ezzel lehetőség nyílna a tanyasi termelők számára, hogy nálunk árusíthassanak, a fővárosban élők és a kerületi lakosok pedig olyan termékekhez juthatnak hozzá, melyet nyugodt szívvel fogyaszthatnak".

Budapest tanyafejlesztés
Kapcsolódó cikkek