Magyar gazdaság

Megúszta a rossz osztályzatot Spanyolország

Stabilra javította az eddigi negatívról Spanyolország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, levéve a napirendről a spanyol adósosztályzatok további visszaminősítését.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg "BBB" besorolással - két fokozattal a már nem befektetési ajánlású "BB" sáv felett - tartja nyilván a spanyol államadósságot. A Fitch a kilátás javításával egy időben megerősítette ezt az osztályzatot.


    A cég a döntéshez fűzött londoni indoklásában kiemelte, hogy a 2012-2013-ban végrehajtott költségvetési konszolidáció 2,5 százalékponttal csökkentette a hazai össztermékhez (GDP) mért spanyol államháztartási hiányt, erőteljes ciklikus ellenszél közepette is.
    A spanyol kormány emellett jelentős reformokat hajtott végre a munkapiacon, a nyugdíjrendszerben, a költségvetési politikában és a pénzügyi szektorban. A reformok üteme 2014-2015-ben valószínűleg lassulni fog a külső nyomás enyhülésével és a 2015-ös választások közeledtével, ám a spanyol gazdaság már az eddig tett erőfeszítések nyomán is biztosabb lábakon áll - fogalmaztak pénteki elemzésükben a Fitch Ratings londoni szakértői.
    A cég a negatívumok között említi, hogy a spanyol államháztartási hiány a konszolidáció ellenére még mindig magas: a Fitch előrejelzése szerint az idén eléri a 7 százalékát, beleszámolva a bankrendszernek nyújtott költségvetési támogatást. A GDP-arányos közadósságráta 2008 óta 11 százalékponttal emelkedett, és a hitelminősítő várakozása szerint 2015-2016-ban 103 százalékon, a cég korábbi előrejelzéseiben szereplő szintnél magasabban tetőzik - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.
    A Fitch kiemelte ugyanakkor, hogy a spanyol gazdaság 2013 második felében, a hitelminősítő által korábban jósoltnál hamarabb kikeveredett a többévi recesszióból. A hitelminősítő londoni elemzői ugyanakkor továbbra is "nagyon gyenge" teljesítményt jósolnak; pénteki előrejelzésük szerint a spanyol GDP-érték 2014 egészében 0,5 százalékkal nőhet reálértéken.
    Más nagy londoni házak még ennyire sem derűlátók a spanyol gazdaság kilátásaival kapcsolatban.
    Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics a spanyol gazdaságról e héten összeállított új értékelésében elismerte ugyan, hogy a helyzet "számottevően jobb" az egy évvel ezelőttinél, különösen a külpiaci szektorban, a hazai kereslet gyengesége azonban a ház szerint továbbra is útját állja a gazdaság fellendülésének. A Capital Economics londoni elemzői közölték, hogy e véleményük alapján még a jövő év egészére is 0,5 százalékos GDP-visszaesésre számítanak a spanyol gazdaságban.
    Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben "a probléma nagyságához mérve elégtelennek" nevezték a spanyol kormány által végrehajtott munkapiaci reformokat, amelyekkel a ház szerint nem lehet kezelni a hosszú távú spanyol munkanélküliségi folyamatokat.
    Az Eurasia elemzői kiemelték, hogy a 6,2 millió munkanélküli spanyol közül több mint 3,5 milliónak - a teljes munkanélküli állomány 57 százalékának - tizenkét hónapnál hosszabb ideje nincs állása, és nem egészen három év alatt kétmillióval nőtt a hosszú ideje munkanélküliként nyilvántartottak tábora.
    Ebben a helyzetben növekszik a társadalmi feszültségek éleződésének kockázata, különös tekintettel arra, hogy munkanélküliek közül tizenkét hónap után sokan elvesztik állami támogatásukat, és így a társadalmi kohéziót Spanyolországban hagyományosan fenntartó tágabb családi hálózatok is mind nehezebb helyzetbe kerülnek - áll az Eurasia elemzésében.

Eurasia Group minősítés Spanyolország Fitch
Kapcsolódó cikkek