Magyar gazdaság

GDP: 2,7 százalékkal nőtt 2013. negyedik negyedévében

A bruttó hazai termék (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

A növekedést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta a KSH szerint. "A mezőgazdaság a 2012-es rendkívül gyenge év után alacsony bázisról tudott emelkedni, az ipart elsősorban az autóipari kapacitásbővítések fűtik, az építőipar pedig nagymértékben az EU pénzből finanszírozott állami beruházásoknak köszönhetően tudott elrugaszkodni a 15 éves mélypontról" – írják az Erste elemzői.

A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés - jelentette első gyorsbecslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

"A várakozásokat meghaladóan nőtt a GDP a negyedik negyedévben, ami hétéves csúcsnak felel meg" – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Felhasználási oldalon az export és a beruházások növekedése járulhatott a hozzá a növekedéshez, míg a fogyasztás növekedése szerény lehetett – vélte Suppan.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet elemzője kiemelte: a legfontosabb külső tényező, hogy Magyarország főbb exportpartnerei – mint például Németország – ipari termelésének felfutása az év második felében magával húzta a magyar ipar teljesítményét is.

Suppan szerint az idei évben tovább gyorsulhat a növekedés a javuló külső és belső kilátások hatására. Az ipar és építőipar megrendeléseinek kiugró mértékű növekedése igen bíztatóak a közeljövőre nézve, míg az ipart az autógyártás idén várható érdemi bővülése is húzhatja, mivel 100 ezer darabot meghaladó mértékben növekedhet az autógyárak kibocsátása. A kedvező kilátásokat a 13 éves csúcsra emelkedő üzleti bizalom is tükrözi.

A háztartások fogyasztása a folytatódó reálbér növekedés, a javuló foglalkoztatási kilátások és a 8 éves csúcsra emelkedő fogyasztói bizalom hatására idén már növekedhet - vélte a TakarékBank közgazdásza. A beruházások élénk növekedése is folytatódhat, részben az EU források gyorsuló ütemű lehívása és egyes állami építkezések miatt, részben pedig a javuló külső és belső kereslet hatására, amit az MNB növekedési hitelprogramja is támogat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek