Magyar gazdaság

Száz helyre is juthat a Széchenyi Tőkealap

Eddig 69 céghez juttatott összesen 8,7 milliárd forintnyi kockázati tőkét a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA) Zrt., az év végéig a századik megállapodás is megszülethet - mondta a Napi Gazdaságnak Csuhaj V. Imre, a társaság vezérigazgatója.

A lap keddi számában megjelent interjúban a szakember elmondta, hogy a feltőkésített vállalkozások közül kiemelkedik a fémfeldolgozó és gépipari társaságok aktivitása, a legtöbb forrás a Nyugat-Dunántúlon érhető még el.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő a magyar kisvállalkozások feltőkésítéséért az Új Széchenyi Terv keretein belül jött létre négy évvel ezelőtt, a 2007–2013-as uniós ciklus ROP-forrásaiból összesen 12 milliárd forint vállalkozói tőke kihelyezésére van lehetősége decemberig.

A vezérigazgató emlékeztetett, hogy a cégenként kihelyezhető forráskeret 2013 júniusa óta 25-120 millióról 30–220 millió forintra bővült, így jóval több lehetőségük van az együttműködő feleknek, nem véletlen, hogy 75 százalékuk megvalósít valamiféle innovációt.

Ismertetése szerint Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl szerződéses elkötelezettsége már közelíti a száz százalékot, a legtöbb felhasználható forrás Nyugat-Dunántúlon vár még a cégekre. A legmagasabb befektetett összeg tőkével és tagi kölcsönnel együtt tavaly 275 millió forint volt, egy átlagos tranzakció összege 130 millió forint körül van.

Csuhaj V. Imre a lapnak elmondta: száz százalékig biztos abban, hogy mind a 12 milliárd forint átfut az év végéig a rendszeren.

Széchenyi Tőkealap
Kapcsolódó cikkek