Magyar gazdaság

Innovációval törhető meg az élelmiszeripar lemaradása

Az innovatív, hatékony, fejlett technológiát alkalmazó élelmiszeripari vállalkozások láthatják el a lakosságot egészséges, kiváló minőségű hazai élelmiszerrel, ezért a kormány mintegy 300 milliárd forint uniós forrást tervez az ágazat fejlesztésére fordítani a következő években - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az Innovatív Élelmiszerlánc Konferencián.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán rendezett tanácskozáson Zsigó Róbert hangsúlyozta: a magyar élelmiszeripari vállalkozások az elmúlt 25 évben összesen nem jutottak annyi fejlesztési forráshoz, mint amennyi a tervek szerint 2020-ig rendelkezésükre áll majd.

Az államtitkár elmondta: a hamarosan a kormány elé kerülő Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia célkitűzései között szerepel az élelmiszeripari vállalkozások stabil finanszírozási és gazdálkodási feltételeinek biztosítása, az innováció ösztönzése, az élelmiszeriparban dolgozók tudásának korszerűsítése. Ezzel megvalósítható a biztonságos élelmiszerellátás Magyarországon.

Az államtitkár a fórumon tájékoztatott arról, hogy a stratégia elfogadása után az élelmiszeripar fejlesztését szolgáló uniós forrásból 200 milliárd forintot a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága által kezelt vidékfejlesztési program, 100 milliárd forintot pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által felügyelt Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) biztosít.

Zsigó Róbert arról is tájékoztatott, hogy a fejlesztések eredményeként a remélt munkahelybővülésen túl szeretnék elérni, hogy a magyar élelmiszeripar jövedelmezősége a mostani nulla körüli szintről 4-5 százalékra növekedjen, a belföldi értékesítés 7-10 százalékkal, az pedig 30-40 százalékkal emelkedjen - olvasható a közleményben.

Földművelésügyi Minisztérium NGM innováció
Kapcsolódó cikkek