Magyar gazdaság

Emmi: 1,2 milliárdos támogatás a látássérülteknek

A Vakok Állami Intézete 1,2 milliárd forintos támogatásból 12 megyei irodából álló országos hálózatot hozott létre, hogy minél többen vehessenek igénybe olyan ingyenes szolgáltatást, amely önálló életvitelt tesz lehetővé - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-t.

A tárca közleményében idézte Czibere Károlyt, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát: a látássérültek úgynevezett elemi rehabilitációja fontos segítséget jelent az önálló életvitelhez.

A Vakok Állami Intézete korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon évente körülbelül négy-hatezren veszítik el a látásukat, de közülük csak kevesen élnek az elemi rehabilitáció lehetőségével. Ennek során a szakemberek felkészítik a látássérült embereket az önálló életvitelre. Céljuk, hogy "a vak és alig látó emberek a lehető legkevésbé szoruljanak külső segítségre".

Kifejtették: a 2012-ben indult kezdeményezés több elemből áll, a látássérültek rehabilitációja mellett segíti a velük foglalkozó szakembereket (mások mellett orvosokat, védőnőket, szociális munkásokat, pedagógusokat) is.   

Közleményében a tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlés márciusban fogadta el egyhangúlag az Országos Fogyatékosságügyi Programot, és elkészült a program végrehajtásának első szakaszára vonatkozó intézkedési terv is. Mint írták, 2016-ban 5 milliárd forinttal növekszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására fordított támogatás.

szociális ügyek Emmi vakok
Kapcsolódó cikkek