Magyar gazdaság

Nem tűnik el EU-s pénz a megszűnések miatt

Uniós projektek tucatjai és milliárdos közösségi támogatások kötődnek ahhoz a listához, amelyen az esetleg megszűnő állami háttérintézmények szerepelnek.

Mivel végleges döntés nincs a megszűnő szervezetekről, még nem lehet tájékoztatást adni arról, hogy mely uniós projektek lesznek majd érintettek a kormányzati átszervezéssel – közölte lapunk érdeklődésére a Miniszterelnökség. Általánosságban kijelentették ugyanakkor, hogy a 2007–2013-as projektek zárási időszakában vagyunk, tehát gyakorlatilag valamennyi fejlesztés befejezettnek tekinthető.

Ezzel együtt az EMIR információs adatbázisa alapján a kormány elé benyújtott előterjesztésben jogutód nélkül megszűnő szervezetek közül több olyan is akad, amely kapott uniós pénzt. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet több nyertes pályázatára közel 15 milliárd forintot nyert el 2009–2013 között, és volt olyan pénz, amelyet 2013 végén kapott. Mivel a fejlesztés befejezését követően még három-öt évig fenn kell tartani a projektet, 2016 végéig elvileg nem szűnhetne meg az intézet. Az elvileg ugyancsak jogutód nélkül megszűnő Herman Ottó Intézet már az új, 2014–2020-as programozási időszakban nyert el közel 400 millió forintot. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 14 milliárd forint használhatott fel a 2007–2013-as uniós pénzekből. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 3,3 milliárd forintot nyert három pályázatával.

Arra nem kaptunk választ, hogy mi lesz a jogutód nélkül megszűnő intézmények esetleg ki nem fizetett uniós támogatásaival, folyamatban lévő projektjeivel. A másik esetben a Miniszterelnökség szerint a projekteket átveheti a jogutód, amire már számos példa van. A intézményi berendezkedésre vonatkozó közösségi jogszabályokat a tagállam intézményi, jogi és adminisztratív kereteinek megfelelően kell alkalmazni – mondták.

A kedvezményezettekkel kapcsolatban sincs semmiféle megkötés, előírás arról, hogy milyen szervezeti kötöttséget kellene figyelembe venni. Ha a feladatok, a funkciók, az ellenőrzői és ellenőrzötti szerepek megfelelően elválasztottak, akkor a támogató-támogatott viszonyával kapcsolatban sem lehet EB-kifogás. Ezért a 2007–2013-as projektek zárásának időszakában a dokumentumok jogutódnak átadása, a fenntartás, valamint a projekt végrehajtói kapacitásának biztosítása a legfontosabb – közölték.

Jó célok

A Portfolio arról írt, hogy közel 127 milliárd forintot fizettek ki az előző uniós ciklus tíz legnagyobb projektjére a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a megítélt 140,2 milliárd forintból. A tíz legnagyobb projekt gazdája közül négy is felkerült a most megszüntetni/beolvasztani tervezett háttérintézmények listájára. Ez felveti azt a kérdést, hogy a milliárdok mennyire mentek ésszerű, hatékony projektekre.


EU-s pénz
Kapcsolódó cikkek