Magyar gazdaság

Itt van Brüsszel ítélete: megszorításokat várnak a kormánytól

Takarékos gazdálkodásra inti az Európai Bizottság a magyar kormányt. Brüsszel által nyilvánosságra hozott országspecifikus ajánlásaiból kiderült, hogy 2016-ra a 0,3 százalékát kitevő, jövőre pedig 0,6 százalékos kiigazítást javasolnak, hogy a kormány elérje a középtávú költségvetési hiánycélt. Ez nagyságrendileg erre az évre 100 milliárd forintos, jövőre pedig dupla ekkora költségvetési hiánylefaragást jelent.

Az Európai Bizottság az ágazati különadók további csökkentésére is javaslatot tett, s azt szeretnék, ha a kabinet csökkentené az alacsony jövedelműek adóékét. A közbeszerzésektől nagyobb transzparenciáját és versenyt várnak, és a korrupcióellenes fellépést is erősíteni kellene.

A brüsszeli bürokraták nincsenek megelégedve a szolgáltató szektort érintő szabályozó környezettel sem, különös tekintettek a kiskereskedelemre.

A harmadik javaslatcsomag a munkaerő-piacot érinti. Az Európai Bizottság szerint aktív munkapiaci politikára lenne szükség, ami segíti az átmenetet a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. Ezt a szociális támogatások és a munkanélküli ellátások javításán keresztül látja a bizottság. Az oktatásban a hátrányos helyzetű csoportok – különösen a romák – részvételének javítása érdekében is lépéseket kellene tennie Magyarországnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében az adókkal kapcsolatban kiemelte, hogy a bankadó ez év elejétől mintegy a korábbi felére csökkent, és 2017-től tovább mérséklődik. „Az alacsony keresetűek adóéke a Munkahelyvédelmi Akció keretében már jelentősen mérséklődött, de az személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentése általánosságban is csökkentette azt” – írta a gazdasági tárca.

„A Bizottság számszerű költségvetési kiigazítási javaslatával kapcsolatban az álláspontunk, hogy a kormány az elmúlt években is fegyelmezett költségvetési politikát folytatott és rendre teljesítette a kitűzött célokat. Ezt jelzi az államadóság GDP-hez viszonyított arányának folyamatos csökkenése is” – közölte az NGM. „A 2017. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő hiánycél is mutatja, hogy folytatódik az adósságcsökkentés politikája. A konvergencia program adósságpályája szerint az államadósság aránya 2020-ra a GDP 65 százaléka alá süllyed. A következő évek adósságcsökkentését a mellett a GDP 3 százalékánál lényegesen alacsonyabb hiánycélok is támogatják” – emelték ki.

A Világgazdaság május elején írta meg, hogy csak néhány javaslatot valósít meg a kormány az Európai Bizottság korábbi országspecifikus ajánlásaiból, de legalább már nem hagyja teljesen figyelmen kívül őket. A költségvetési hiány, a közmunkaprogram, valamint az állam szerepe fontos vitapont maradhatott.

Azt írtuk, hogy a hiánnyal kapcsolatban nyíltan szembemegy a bizottság elvárásaival a kormány, mert nem tesz túl nagy erőfeszítéseket a deficit leszorítására és a strukturális hiány csökkentésére.

megszorítás Brüsszel
Kapcsolódó cikkek