Magyar gazdaság

Csúszhat az adóreform

Az első becslésben jelzett mérsékelt ütemben bővült tavaly az amerikai gazdaság, idén az adóreformtól várnak áttörést a piacok. Ennek egyik gátja az Obama­care.

Az elemzők ugyan valamivel többet vártak, de az amerikai gazdaság mérsékelt, 1,9 százalékos éves ütemben növekedett a múlt esztendő utolsó negyedében, 2016 egészében pedig 1,6 százalékkal. A kereskedelmi minisztérium kedden közzétett második becslése megegyezik az egy hónapja publikált elsővel, vagyis a gazdaságról kialakult kép nem változott, noha a piacok reménykedtek abban, felfelé módosulnak majd az adatok.

Választási kampányában – az elmúlt nyolc év két százalék körüli bővülését lekicsinyelve – legalább négy, de inkább öt-hat százalékos növekedést ígért Donald Trump elnök, aki adócsökkentésekkel és infrastruktúra-fejlesztési programokkal gyorsítaná a gazdaságot. Ám hét végi interjújában Steven Mnuchin pénzügyminiszter már csupán három százalékot jövendölt, de legjobb esetben is csak 2018-tól, mert előbb meg kell valósítani az adóreformot, amelynek révén elvileg a középosztály jutna több jövedelemhez, és a társaságok terheit is csökkentenék. A tervezett adóreform nyerteseiről és veszteseiről itt olvashatja munkatársunk összeállítását!

Kormányzati és törvényhozási forrásokból azonban a The New York Times és több más vezető amerikai napilap is úgy értesült, hogy az adótörvények megváltoztatását csak akkor lehet előkészíteni, ha az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszert átalakítják. A szövetségi államok kormányzóival találkozva, Trump elnök hétfőn azt mondta, hogy „senki sem tudta, hogy az egészségügy ennyire bonyolult”, ilyen hihetetlenül összetett kérdés.

Túl azon, hogy szakértők már hónapok óta erre hívják fel Trump figyelmét, egyre érzékelhetőbb az aggodalom és a türelmetlenség. Egyrészről a demokraták egységesen ellenzik az Obamacare felváltását egy új rendszerrel, másrészt a republikánusok is megosztottak. A fehér házi találkozón a kormányzók is egységesen léptek fel, azt szorgalmazva, hogy senki se veszítse el a biztosítását.

A republikánus törvényhozók egy része szintén attól tart, hogy nagy elégedetlenséget szülne, ha sokan nem férnének hozzá a megfizethető egészségügyi ellátáshoz, más része viszont elégedetlen a formálódó elképzelésekkel, amelyek az Obamacare-nek csupán egyes elemeit szüntetnék meg, miközben szerintük újabb jogosultsági  programot hoznának létre. Ráadásul a sok évtizedes programok is további feszültséget okoznak Trump és a kongresszusi republikánus többség között.

Mint Mnuchin utalt rá, a magyar idő szerint szerda hajnalra tervezett első törvényhozási beszédében Trump leszögezni szándékozik, hogy tartja, amit ígért, vagyis a társadalombiztosítás és az időskori betegellátás (Medicare) finanszírozásához nem nyúl a 2018-as költségvetésben, de tíz százalékkal, 54 milliárddal emelni akarja a fegyverkezési költekezést. Emiatt viszont – írják elemzők – meg kell nyirbálnia a környezetvédelmi, oktatási, tudományos és egyéb szociális kiadásokat. A képviselőház elnöke, Paul Ryan azzal érvel, hogy adóemelések nélkül csak akkor maradhat fenntartható pályán a költségvetés, ha lefaragnak a társadalombiztosítási és a Medicare ellátásból.

adóreform Egyesült Államok Donald Trump Obamacare trump-adminisztráció
Kapcsolódó cikkek