Magyar gazdaság

Már a növekedést veszélyezteti a hazai munkaerőhiány

A német és más külföldi befektetők a gazdasági helyzetet és az idei kilátásokat igen kedvezőnek ítélik meg, többnyire még jobbnak is, mint az előző évben – derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúra-felméréséből. A szakképzett munkaerő rendelkezésre állása az elmúlt évben erőteljesen romlott, ami kockázatokkal járhat a gazdasági növekedést és a versenyképességet illetően. A gazdaságpolitika több területén is javult a befektetők véleménye, de egyes kérdésekben továbbra is hiányosságokat tapasztalnak a cégek.

Az idei eredmények a konjunkturális helyzetet illetően és több, az üzleti környezet minőségét meghatározó területen jobbak, mint 2016-ban, viszont komoly aggodalmat okoz az akut szakemberhiány – derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) konjunktúra-felméréséből.  „Örvendetes, hogy a vállalatok olyan területeken, mint a közigazgatás, az adórendszer, vagy a jogbiztonság, előrelépést tapasztalnak“ – jelentette ki Dale A. Martin, a DUIHK elnöke a felmérés eredményeinek bemutatásakor.

Ugyanakkor a javulás ellenére is ezekben a kérdésekben még mindig kisebb a pozitív válaszok aránya, mint a kritikus válaszoké, és a régió más országaival összehasonlítva is az elégedettség szintje Magyarországon többé-kevésbé távol van még az élmezőnytől – fogalmazott a DUIHK-elnök.

Martin egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a befektetők a szakképzett munkaerő egyre komolyabb hiányáról számoltak be. „Ez a tendencia nemcsak a vállalatok számára okoz üzleti hátrányt, hanem középtávon nemzetgazdasági szinten is kedvezőtlen hatással van a gazdasági növekedésre, adott esetben pedig tervezett beruházásokat is veszélyeztethet – fejtette ki az elnök.

[caption id="" align="alignleft" width="559"]Forrás: DUIHK Forrás: DUIHK[/caption]

A jelenlegi gazdasági helyzetet a vállalatok jobbnak ítélik meg, mint a tavalyi felmérésében. Ez mind a nemzetgazdaság egészére, mind a saját ágazatra, valamint a saját üzleti helyzetre nézve tapasztalható. A pozitív és a negatív válaszok egyenlege mind a három esetben az eddig mért legnagyobb értéket vette fel. Az idei évben a vállalatok többsége a gazdasági helyzet további javulására számít.

A kedvező piaci feltételek további létszámbővítésre és a beruházási kiadások emelésére késztetik a vállalatokat: Mind a két területen a pozitív válaszok aránya messze meghaladja a csökkentést tervező cégek arányát. A beruházások esetén a kedvező egyenleg a tavalyi szinten maradt, míg a foglalkoztatás tekintetében enyhén javult.

A munkaerőpiaci feltételeket illetően lényeges romlást tapasztaltunk az idei felmérésében. Kiemelkedően romlottak a visszajelzések a képzett munkaerő rendelkezésre állására vonatkozóan: négy résztvevőből hárman elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Ez a vállalatoknál már fennakadásokat okoz a folyó termelésben illetve szolgáltatásban, hosszabb távon pedig veszélyeztetheti a beruházási terveket is.

Magyarország a középmezőnyben

Nemzetközi felmérésünkben rendszeresen lekérdezzik 20 közép- és kelet-európai ország vonzerejét is mint befektetési célpont. Az idei felmérésben résztvevő több mint 1700 menedzser többsége ismét Csehországot választotta a legvonzóbb országnak. A következő helyeken sem volt változás: Lengyelország a második, és Szlovákia ismét a harmadik helyet foglalja el. Magyarországot ismét a 9. helyre sorolták, immár negyedik alkalommal.

felmérés munakerőhiány növekedés munkaerő gazdaság
Kapcsolódó cikkek