Magyar gazdaság

Nem merik beárazni a piacok Trump adócsökkentését

Trump adóreformjának közvetett hatásait már rég, közvetlen hatásait azonban csak igen kis mértékben árazták be eddig a piacok. A vállalati adók csökkentésnek elvben 25-30 százalékos eredmény növekedést kellene hoznia az amerikai cégek életében, ám ennek alig van nyoma a tőzsdeit árazásban – állapítja meg a Pioneer Investments elemzése.

Április 26-án jelentős, de igen kevéssé részletezett adócsökkentést hirdetett meg az Egyesült Államok elnöke. A tervek szerint a 35 százalékos vállalati nyereségadó, amely jelenleg az egyik legmagasabb az OECD országok körében, 15 százalékra mérséklődik, amivel egyből a legalacsonyabbak közé kerül. A terv szerint egy jelenleg nem ismert, de „versenyképes” egyszeri megfizetésével lehetővé tennék a külföldön parkoltatott mintegy 3000 milliárd dollár vállalati eredmény hazavitelét. Nem szerepelt ugyan a leírt tervek között, de Trump pénzügyminisztere kilátásba helyezte az úgynevezett „pass-trough” adó bevezetését, ami 15 százalékkal terhelné meg a vállaltoktól a tulajdonosokhoz átcsoportosított jövedelmet.

A személyi jövedelemadóban a jelenlegi 7-ről háromra csökkentenék az adókulcsok számát úgy, hogy a legfelső kulcs 39,6 százalékról 35 százalékra mérséklődne. Ez így önmagában jól hangzik, de nem sokat jelent addig, amíg meg nem ismerjük, hogy melyik kulcs milyen jövedelemszintnél lép be. A jövedelemadóhoz hasonlóan sok a nem tisztázott kérdés a Trump féle adóreformban, ezért a piacok nehezen árazzák be a hatásokat.

Trump adócsökkentési hevülete nemcsak az amerikai piacokon hozhat komoly változásokat

Elbizonytalanítja a szereplőket az is, hogy az adótörvényeket az elnöknek még keresztül kell vernie a kongresszuson is, ami nem lesz egyszerű, mivel a módosítások egészen biztosan nem semlegesek az államháztartás bevételeit illetően. Ezzel kapcsolatban a pénzügyminiszter annyit mondott, hogy a bevétel kiesésre fedezetet jelent a 3 százalékra gyorsuló növekedés. Mindenesetre a Pioneer elemzői szerint a bejelentett tervek sokkal inkább Trump kívánságlistájának tekintendők semmint végső tervezetnek, ezért komoly változásokon fognak még átmenni.

A bizonytalanságok miatt a piacok lassan árazzák be a vállalati nyereségekben várható pozitív változásokat. A makro szintű hatásokat már minden elemzés figyelembe veszi, egyhangú piaci vélekedés, hogy trumpizmus hatására rövid távon élénkül a gazdaság, felpörög az de romlik az államháztartás egyensúlyi pozíciója. Az azonban nemigen látszik a részvénypiacokon, hogy a vállalati adókat érintő bejelentéseknek néhány éven belül 25-30 százalékos eredmény növekedésben kellene manifesztálódnia a tőzsdei cégek körében. Ennek a változásnak a Pioneer elemzői legfeljebb 10-20 százalékát veszik figyelembe a jelenlegi árfolyamok.

A Trump féle adócsökkentési hevület mindazonáltal nemcsak az amerikai piacokon hozhat komoly változásokat, hanem elrheti azokat a multinacionális vállatokat is, amelyeket más tőzsdéken jegyeznek, de jelentős amerikai érdekeltséggel bírnak. „Nem mellesleg az adócsökkentés divatot is teremthet, aminek máris látszanak a jelei, például a francia elnökválasztás esélyesének tartott Emmanuel Macron adócsökkentési terveiben” – állapítják meg a Pioneer elemzői.

Donald Trump pioneer Emmanuel Macron pénzügy
Kapcsolódó cikkek