Magyar gazdaság

A túlzott felügyeleti szigor az innováció ellen dolgozik

A jegybankon belül is nagy a dilemma a felügyeleti szigor és a liberalizáció között, ugyanis a túlzott szabályozás visszavetheti az innovációt – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója az Adózás Európában című nemzetközi adókonferencián. Szabó Imre, a Fővárosi Főügyészség ügyésze különböző csalási módokról beszélt.

Kandrács Csaba előadásában az első Motorola mobiltelefonok egyikét hasonlította össze Steve Jobs iPhonejával, ami már inkább egy számítógép, ami magunkkal vihető, és szintén hasonló a helyzet az autóiparban, ahol az új Teslák már inkább négy keréken guruló számítógépek. A digitalizáció térnyerése szerinte Magyarországon ott is tetten érhető, hogy már több mint 7 millió internet-előfizetés van, ami nemzetközi összehasonlításban annyit tesz, hogy arányaiban nézve utolértük Ausztriát.

A fintech cégekről elmondta, hogy a hagyományos modellektől eltérő megoldásokat hoznak – ezek ellenőrzése ezért szintén eltér a hagyományostól. Felmerült korábban, hogy felül kell vizsgálni, mit is jelent a hotel vagy a taxi, és ugyanez a helyzet a bankokkal is. Kik lesznek a jövő pénzügyi szolgáltatói? – tette fel a kérdést a jegybank ügyvezetője. Telefonnal már ugyanúgy tudok fizetni, mint bankkártyával – megváltozik a pénz, a fizetés fogalma, folyamata is. Elmondta, hogy ma már gyakorlatilag fél órába telne megrendelni egy akkora tárhelyet valahol a világban, ahová a jegybank összes adatát át tudnánk másolni.

Szabályozóként, felügyelőként az a legnagyobb dilemma, hogy mennyit engedjünk ezeknek az innovációknak – mondta, hozzátéve, hogy azért is nagyon fontos ez, mert ezekből a cégekből nőhetnek ki a jövő vezető technológiai vállalatai. Szerinte a túlzott szabályozás akár az innováció gátja is lehet, amivel lemaradhat az adott régió.

A csalók mindig kitalálnak egy új trükköt

Az informatikai eszköz a bűncselekmény eszköze mellett a bűncselekmény tárgya is lehet – mondta Szabó Imre ügyész. Előadásában felhívta a figyelmet egy új pénzmosási, csalási módra. Amikor két vállalkozás egymással elektronikus módon bonyolítja a kereskedelmet, akkor a megrendelést kívülről eltéríthetik: a csalók, miután kiismerték a kommunikációs csatornát, írnak egy üzenetet, amiben különböző okokra hivatkozva egy másik bankszámlaszámot adnak meg – így a pénzt is máshová utalhatják. Hozzátette, hogy az ügyészségi gyakorlat szerint, ha sikerül megtalálni és lefoglalni a pénzt, akkor az ügy lezárása előtt azt vissza is kaphatják a károsultak.

Beszélt az adatok megszerzésének egy másik módjáról is, a keylogger programok, illetve eszközök alkalmazásáról. Egy pendrive segítségével például olyan szoftver települhet a számítógépre, amellyel a csalók minden egyes lenyomott billentyűről értesülhetnek, így akár banki felhasználónevekhez, jelszavakhoz is.

adókonferencia Adózás Európában innováció
Kapcsolódó cikkek