Magyar gazdaság

Így segítenék a Balkán felzárkózását

Szerb napilapok arról kezdtek el cikkezni, hogy Németország egy úgynevezett mini-Marshall-tervet készített elő a nyugat-balkáni országok számára.

Szerb napilapok meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva arról kezdtek el cikkezni, hogy Németország egy úgynevezett mini-Marshall-tervet készített elő a nyugat-balkáni országok számára, melynek elsődleges célja lenne az ott lévő országok gazdasági felzárkóztatása.

A Berlinben kidolgozott javaslat állítólag hamarosan az Európa Tanács brüsszeli asztalára kerül. A Berlin Pluszként emlegetett terv a felzárkóztatás mellett egyfajta kárpótlás is lenne a régió országainak, amiért – sok esetben önhibájukon kívül, a kedvezőtlen körülmények miatt – régóta várakoznak az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Az Európai Tanács pozitív véleménye esetén egy külön pénzügyi alapot hoznának létre a szóban forgó térség országainak megsegítésére.

Az alap pénzeléséhez az EU tagállamai mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia is hozzájárulna. Összegekről sehol sem írnak, de milliárdokról lehet szó, mivel a cél az, hogy a balkáni régiót vonzó gazdasági környezetté változtassák. Az állítólagos tervek között szerepel, hogy a Nyugat-Balkán térségében olyan infrastrukturális beruházásokat pénzelnének, melyek nyomán új autópályák épülnének Szerbia és Bosznia-Hercegovina, illetve Belgrád és Tirana között, Pristinán keresztül. Diplomáciai források azt is megerősítették, hogy már júliusban napirendre kerülhet a Berlin Plusz terv elfogadása, amikor Triesztben szervezik meg a Nyugat-Balkánról szóló éves csúcstalálkozót.

Balkán Berlin Marshall-terv
Kapcsolódó cikkek