Magyar gazdaság

Lassult az infláció hazánkban

A fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak májusban, mint egy évvel korábban.

Egy év alatt, 2016. májushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek ára 2,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a sertéshúsé 14,8, a cukoré 12,0, a sajté 7,3, a párizsi, kolbászé 6,1, a kenyéré 4,5 százalékkal. A baromfihús ára 15,7 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 3,9 százalékkal. Az egyéb cikkek ára (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) szintén átlag felett nőtt: 2,8 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagoké 4,7 százalékkal. A szolgáltatásokért átlagosan 1,5, a háztartási energiáért 0,7, a ruházkodási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal kevesebbe kerültek. Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kiemelte, várakozásaik szerint a következő hónapokban az változatlanul visszafogottan alakulhat, a maginfláció pedig tovább folytathatja lassú emelkedését. Virovácz hangsúlyozta:

Mint korábban említettük, az infláció enyhe csökkenése nagyban összefügg az üzemanyagok árával, amely csökkenést mutatott áprilishoz viszonyítva. A havi bázisú esés mindazonáltal 4,7 százalékkal drágulást jelent éves alapon, azonban ez további lassulást jelent az előző hónapokhoz éves növekedéséhez képest. A tartós fogyasztási cikkek májusban is visszafogták a pénzromlás ütemét, részben az alacsony külső inflációs környezetnek köszönhetően.

A KSH jelentése szerint egy hónap alatt, 2017. áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,9, a liszté 2,7, a sertéshúsé 2,6, a száraztésztáé 2,2, a tojásé 1,8, az étolajé 1,6, a csokoládé, kakaóé 1,0 százalékkal. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A ruházkodási cikkek ára 1,1, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott. Az egyéb cikkek ára 1,1, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,9 százalékkal csökkent. A szolgáltatásokért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. 2017. január–májusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal nőttek.

A CIB előrejelzése szerint a 3 százalékos szint tartós átlépése ebben az évben továbbra sem valószínű, de újabb tartós inflációcsökkenési trendre (2 százalék alá süllyedésre) sem számítanak. 2017 egészét tekintve tehát továbbra is jellemzően az eddig látott sávban ingadozhat a fogyasztói árindex, az éves átlagos infláció így 2,3-2,5 százalék közelében alakulhat.

Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője szerint az elkövetkező hónapokban visszafogottan gyorsulhat az éves inflációs mutató, rövidtávon az ingadozásokat továbbra is az üzemanyagárak változása vezérli majd leginkább. „A 3 százalékos inflációs célt az idén sem érjük el, ugyanakkor a mögöttes tendenciát megragadó maginflációs mutató fokozatosan emelkedhet az elkövetkező hónapokban. Becslésünk szerint az idén átlagosan 2,5 százalék lehet az infláció üteme, míg a 3 százalékos jegybank célt csak a jövő év második negyedévében érhetjük majd el” – írja Nyeste.

KSH Magyarország infláció
Kapcsolódó cikkek