Magyar gazdaság

Aligha hoz Magyarországnak változást a Moody’s pénteken

A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként, 2016. november 4-én emelte vissza hazánkat a befektetésre ajánlott kategóriába.

A héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az előírásainak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre jelezte, hogy az európai szuverén adósbesorolások áttekintése során melyik tagállam mikor kerülhet sorra. Magyarországgal eszerint március 3-án, július 7-én, majd október 20-án foglalkozhatnak.

Márciusban ugyanakkor a Moody’s nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, ami érthető annak fényében, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként, 2016. november 4-én emelte vissza hazánkat a befektetésre ajánlott befektetői kategóriába, amikor a magyar adósosztályzatot „Baa3” kategóriába emelte, stabil kilátással. Akkori indoklása szerint a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete, és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége. A piacok most sem számítanak arra, hogy péntek késő éjjel, az európai és az amerikai piaczárások után a Moody’s bármilyen bejelentéssel élne a magyar adósosztályzatra vonatkozóan.

Elsőként tavaly májusban a Fitch Ratings sorolta át a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadósságot, majd szeptemberben a Standard & Poor’s is hasonlóan lépett. Mivel a befektetőházak számára elegendő az, ha a három nagy hitelminősítő ebbe a kategóriába sorolja az adott ország adósságbesorolását, a Moody’s tavalyi döntése különösebben már nem számított – ráadásul már az első hitelminősítői felminősítés előtt jobb kondíciókkal lehetett a magyar államadósságot finanszírozni, mivel a befektetők jó előre megelőlegezték a felminősítést.

Magyarország idei államadós-besorolásainak felülvizsgálati sorozatát a Standard & Poor’s kezdte februárban, változatlan stabil kilátással megerősítve Magyarország államadós-besorolását. A társaság legközelebb augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings május 12-én szintén megerősítette az adósosztályzatot és a stabil kilátást a devizában és forintban kibocsátott hosszú lejáratú magyar államadósságra, legközelebb november 10-én vizsgálja a magyar besorolást.

hitelminősítő Moody's
Kapcsolódó cikkek