Magyar gazdaság

Aggódnak az amerikai befektetők

Független vizsgálatot kezdeményezett pénteken egy globális befektetői csoport az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletet ért hekkertámadás miatt.

Az Investment Company Institute (ICI) egyben az új adatgyűjtési szabályok bevezetésének elhalasztását is kérte mindaddig, amíg a befektetők megbizonyosodhatnak arról, hogy a számítógépes rendszerek biztonságban vannak.

A több mint 95 millió amerikai részvényest képviselő, 20 milliárd dollár vagyont kezelő befektetési társaság azt szeretné, hogy a SEC (US Securities and Exchange Commission) tisztázza a helyzetet, mielőtt a havi jelentésekre térnének át a jelenlegi negyedévesről.

Paul Schott Stevens, a csoport vezérigazgatója a Reutersnek indoklásként elmondta: az ilyen jellegű információkkal befektetők millióinak hátrányára lehet visszaélni. Jelezte ugyanakkor: biztos abban, hogy teljes körű vizsgálat zajlik, így a piaci szereplők pontosan meg fogják érteni, hogy mi is történt.

A SEC a hét közepén ismerte el, hogy hekkerek hatoltak be az elektronikus jelentési rendszerbe, az EDGAR-ba. A támadás még 2016-ban történt, de csak a múlt hónapban fedezték fel, hogy az információkat tiltott kereskedelemre használták, jelezték ugyanakkor, hogy személyes azonosításra alkalmas vagy rendszerkockázatot jelentő adatokhoz a behatolók nem fértek hozzá.

A Reuters cikkében emlékeztetett rá, hogy egy júliusi jelentésében a kormány ellenőrző hivatala, a Government of Accountability Office bírálta a SEC-et, hogy a számítógépes rendszerével kapcsolatosan korábban megfogalmazott néhány javaslatát még nem hajtották végre. Az ügy miatti aggodalmakat tovább erősíti, hogy az incidens nem sokkal azt követően került nyilvánosságra, hogy az Equifaxtól – az Egyesült Államok egyik legnagyobb fogyasztói hitelminősítő ügynökségétől – hekkerek több mint 143 millió ügyfél adatait lopták el.

Az új jelentési szabályok decemberben lépnek hatályba az Egyesült Államokban. Ekkortól a teljes havi portfólióállományokat kell feltölteni a SEC rendszerébe. Ezek az ICI érvelése szerint jóval könnyebben használhatók bennfentes kereskedelemre, ha hekkerek kezébe kerülnek, mint a jelenlegi szabályok alapján benyújtandó negyedéves adatok.

Bizalmas információk

A SEC nagy mennyiségű érzékeny és bizalmas információt tárol, amelyeket fel lehet használni a bennfentes kereskedelemre vagy az amerikai részvénypiacok manipulálására. EDGAR adatbázisa több millió bejelentést tartalmaz a vállalati közzétételekről, amelyek a nyilvánosságra kerülés előtt tiltott kereskedelemre használhatóak.

 

Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet
Kapcsolódó cikkek